• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Bogdan CiucaÎn urmă cu câteva zile a fost adoptată o lege prin care se modifică o serie de articole din Codul de Procedură Civilă, cele mai importante fiind cele referitoare la executarea silită. Modificările nu au venit de la specialiști din Ministerul Justiției, ci de la un grup eterogen de parlamentari, puțini dintre ei specialiști în drept, iar unii chiar susceptibili de a avea alte interese decât cele ale cetățenilor.

  Printre modificările importante ale Codului de Procedură Civilă, se remarcă renunțarea la încuviințarea executării silite de către instanța de judecată și împuternicirea executorilor judecătorești să calculeze penalități la titlurile executorii, chiar și acolo unde contractele nu prevăd așa ceva. Trecerea încuviințării executării în sarcina executorilor a fost declarată deja neconstituțională în 2009.

  Principalul inițiator al legii, deputatul PC Bogdan Ciucă, este cercetat penal de DNA pentru implicare în rețeaua de crimă organizată pusă la cale de fostul deputat de Galați Mihai Boldea, fiind acuzat că l-a ajutat pe acesta din calitatea sa de notar public și chiar că a cumpărat un teren care făcea parte din terenul luat în mod fraudulos de Boldea de la Aviația Utilitară Tuzla. El nu este la prima inițiativă legată de executările silite. În 2011 a propus o lege prin care executorii bancari să devină executori judecătorești fără a mai da vreun examen.

  Recuperator de creanțe, deputat de ocazie

  Un alt inițiator al legii, Mircea Titus Dobre, este abonat la banii Consiliului Județean Constanța, prin intermediul programului ”Cornul și laptele”. Firma acestuia a câștigat un contract de 17 milioane de euro pe patru ani de la instituția condusă de colegul de partid fugit în SUA Nicușor Constantinescu, iar mai apoi a subcontractat mare parte a contractului.

  Despre deputatul PSD Daniel Florea se poate spune că este chiar în conflict de interese în ceea ce privește proiectul de lege. Acesta are o firmă de avocatură care se ocupă între altele, în mod convenabil, tocmai cu recuperarea de creanțe. Florea nu are scupule nici în privința apartenenței politice. Cu câțiva ani în urmă era membru PDL Constanța, care l-a pus și vicepreședinte AVAS, iar acum a ajuns tocmai la PSD Călărași.

  Ovidiu Iane este un caz aparte. Co-autor, împreună cu Mugur Ciuvică, al unui Armaghedon împotriva lui Adrian Năstase, a fost arestat în 2002 pentru scurtă vreme, iar la 12 ani după aceea este abonat la contracte cu statul condus de pupilul lui Năstase și deputat chiar din partea PSD.

  Drepturile omului, apărate de tovarășii Securității

  Deputatul de Vrancea Ciprian Nica este, la rândul său, un apărător fervent al drepturilor constituționale, așa cum este și cel la un proces echitabil. PSD-istul fost UNPR-ist a fost declarat chiar în acest an colaborator al Securității, turnându-și colegii de liceu care discutau despre capitalism sau erau apropiați de colegi străini, sub numele de cod ”Bratosin”.

  Miron Smarandache, actualmente la PSD, fost la PP-DD, fost la PC, a fost declarat incompatibil de ANI în luna martie, pentru că a rămas administrator la o firmă din județul Neamț după ce a devenit parlamentar.

  Alt incompatibil este senatorul PSD de Timiș Matei Suciu, apropiat al socrului premierului, Ilie Sârbu. Acesta a rămas administrator la două firme, deși era și parlamentar. Suciu a mai ajuns însă în atenția presei și pentru asocierea cu diverse persoane dubioase din Timișoara, printre care fostul șef al RAR Timiș, Dorin Cândea, condamnat în două dosare penale, pe care l-a luat de la PDL și l-a făcut consilier personal.

  Tunuri de milioane și legături cu mafia imobiliară

  Tot de la Timișoara vine și unul dintre cei către care parlamentarii au plecat din plin urechea la crearea legii, președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Cristian Mihai Jurchescu, beneficiar concret al proiectului. Acesta a fost în anul 2008 în centrul unui scandal cu iz mafiot, fiind acuzat de prefectul de Timiș că l-a împroprietărit pe un afacerist local controversat, Adrian Luca, în mod fraudulos cu un teren în valoare de 19 milioane de euro, profitând de poziția sa de executor judecătoresc. De asemenea, în 2002 a fost acuzat de alte abuzuri în cazul unei executări silite a unei fabrici de stat aparținând statului. Ca și cum nu ar fi de ajuns, Jurchescu a fost acuzat chiar de colegi de breaslă că ar fi implicat în mafia retrocedărilor ilegale din Timișoara.

  O altă acuzație care i s-a adus acestuia este că l-a lăsat să profeseze timp de 10 ani pe un apropiat de-al său, executorul Doru Munteanu, deși acesta se pensionase. În 2010, Munteanu a fost înregistrat în timp ce intermedia un împrumut acordat de un clan de cămătari din Timișoara.

  Alți inițiatori ai legii sunt soția prefectului de Argeș, Simona Bucura-Oprescu, peședintele PSD Arad Dorel Căprar, deputatul PSD de Iași Sorin Avram Iacoban, deputatul PSD de Olt Florin Iordache, protejatul lui Marian Vanghelie, Bogdan Mihăilescu, fostul consilier al lui Dan Nica, Cosmin Necula, deputatul PSD de Brașov Emil Niță, Deputatul PSD de Satu-Mare Octavian Petric, deputatul de Vâlcea Constantin Rădulescu, protejata vicepremierului Liviu Dragnea, Cătălina Ștefănescu, deputatul de București Daniel Tudorache, deputatul de Gorj Mihai Weber și deputatul PC de Ialomița Aurelian Ionescu.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  5 Responses to Experții executărilor silite: incompatibili, turnători la Securitate și suspecți de legături cu crima organizată

  1. 298292 62354dog grooming could be the specialty of my sister, she genuinely loves grooming every dog in our house 138646

  2. tv amr spune:

   To the level and written well, tyvm for that info.

  3. Gianna Casado spune:

   You should participate in a contest for the most effective blogs on the web. I’ll advocate this website!

  4. visit site spune:

   Especially, it is a great fabulous portion of write down which has been find appearing in very long a very long time. Accomplish as well check out my own, personal location.

  5. George spune:

   Stimate domnule Pandele,
   Daca aveati bunul simt sa cititi expunerea de motive, observati faptul ca modificarile sunt solicitate de catre instantele de judecata, CSM si Ministerul Justitiei pentru degrevarea acestora.
   Judecatoria Sector 3 are inregistrate aprox. 70000 de dosare anul acesta, fata de 30000 in 2012.
   La o simpla documentare, (obligatorie din punctul meu de vedere – sunteti jurnalist si ar trebui sa aveti o etica profesionala si o moralitate) observati aceste aspecte, citeati punctele de vedere ale Guvernului, ale Consiliului Legislativ si ale altor persoane implicate in proces.
   Dar cand aveti comanda si sunteti platit sa improscati cu noroi nu mai tineti cont de nimic!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top