• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • euro falsificatAgenția de evaluare financiară Fitch Ratings consideră că derarea la zona euro rămâne o perspectivă îndepărtată deoarece a dispărut din agendele politice ale tuturor celor șase state din Centrul și Estul Europei, inclusiv România.

  Analiștii de la agenție au subliniat că de pe urma aderării la zona euro, cel mai mult ar beneficia Croația și Bulgaria. România și Ungaria sunt într-o zonă intermediară, în timp ce Cehia și Polonia ar beneficia cel mai puțin.
  România și Ungaria vor pierde avantajele politicii monetare independente în cazul aderării la euro, avertizează Fitch. Nivelul redus al datoriei guvernamentale a României va permite țării să-și păstreze o anumită flexibilitate, în timp ce economia deschisă a Ungariei va avea de beneficiat de pe urma reducerii costurilor de tranzacționare. „Euroizarea” (nivelul ridicat al împrumuturilor în euro către sectorul privat și cel guvernamental) din cele două țări este, de asemenea, mai limitată decât în Bulgaria și Croația, deși în Ungaria nivelul datoriei guvernamentale în euro este ridicat (23% din PIB). Ținând cont de nivelul ridicat al datoriei externe nete ridicate, adoptarea euro va întări finanțele externe în România și Ungaria, consideră agenția.

  Fitch mai arată că Bulgaria, Cehia, Polonia și România îndeplinesc toate criteriile de convergență în ERM II.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top