Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, consideră că instabilitatea legislativă ar putea contribui la creștere rate de neperformanță în sistemul bancar.
Oficialul BNR s-a referit și la Legea dării în plată, despre care spune că va duce la creșterea necesarului de capital al băncilor.
„Măsurile pe care le-a luat BNR pentru ca băncile să își reflecte în contabilitate, în rezultatele financiare și în structura portofoliului în mod corect efectele acestei legi se referă la monitorizarea aplicării corecte a regulamentului European 575/2013, care obligă la calcularea de capital suplimentar, cerințe de capital suplimentare pentru riscul de credit, riscul de contrapartidă, riscul ca debitorul, beneficiind de această lege, să nu-și ramburseze integral obligațiile contractate. Astfel, se schimbă statutul expunerii către debitorii din această zonă, de credite imobiliare, și se cere băncii mai mult capital pentru că s-a expus către un debitor care poate beneficia de această lege specială. Această situație este numai că a apărut legea în Monitorul Oficial”, a spus Georgescu.
Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, a spus că circa 4.000 de persoane au apelat la prevederile Legii dării în plată până în acest moment. Banca centrală a reacționat atunci, afirmând că declarația lui Rădulescu a fost făcută în nume personal și nu implică BNR.
Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.