• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ghiseu bancaElvețienii au și ei alegerile lor în această duminică, iar impactul asupra României ar putea fi unul mai mare decât ne-am aștepta la prima vedere. Referendumul la care sunt chemați să voteze duminică, 30 noiembrie cetățenii din Țara Cantoanelor ar putea destabiliza câteva bănci românești și finanțele personale ale clienților acestora, dacă votul va fi unul pozitiv.

  Propunerea asupra căreia se vor pronunța alegătorii elvețieni este aceea de a obliga Banca Națională a Elveției (SNB) să dețină rezerve de aur în proporție de cel puțin 20% din rezervele totale. De asemenea, toată cantitatea de aur deținută de SNB ar urma să fie păstrată în Elveția. În momentul de față, o parte a acesteia este păstrată în Statele Unite, la Federal Reserve Bank of New York.

  Ce treabă are aurul elvețienilor cu creditele românilor? Cursul valutar. O rezervă de 20% în aur a Băncii Centrale elvețiene ar însemna o pondere dublă, de la circa 10% în prezent. Prin urmare, ar fi nevoie de achiziții masive de aur (aproape de 2.000 de tone) și/sau de vânzarea unei părți a rezervelor de euro și franci elvețieni.

  În oricare din cele două variante, pragul de 1,20 franci pentru un euro menținut din 2011 de SNB ar deveni imposibil de apărat, rezultând o apreciere considerabilă a monedei în fața euro și, implicit, în fața leului românesc. Până acum, SNB a cumpărat masiv euro din piețele valutare pentru a evita scăderea sub 1,2 franci, iar dacă s-ar opri, cursul s-ar prăbuși rapid.

  Francul a crescut deja pe piața valutară

  Atunci când instituția a intervenit în forță și a impus acest prag, pentru a proteja exporturile țării, euro era aproape la paritate cu francul, iar tendința era una favorabilă monedei elvețiene, deci e posibil ca și acum cursul valutar să ajungă în aceeași zonă, chiar dacă nu imediat. Pentru români, ar însemna un franc de circa 4,2-4,4 lei (sau mai mult, dacă euro se va aprecia la rândul său), aproape imposibil de suportat de cei cu rate în această valută. Implementarea măsurii ar urma să se facă pe parcursul a cinci ani, însă presiunea pe cursul valutar ar putea determina Banca Centrală elvețiană să renunțe mult mai repede la pragul de 1,2 euro/chf, din cauza costurilor prea mari.

  Ultimul sondaj, realizat de institutul GFS și publicat pe 19 noiembrie, arată o luptă destul de strânsă, cu un ușor avantaj pentru cei împotriva creșterii rezervelor de aur. Astfel 27% din elvețieni sunt categoric pentru, 36% categoric împotrivă, câte 11% mai degrabă pentru, respectiv mai degrabă împotrivă, și 15% nehotărâți, cei care vor înclina balanța în final.

  În așteptarea referendumului, pe piețele valutare francul s-a apropiat din nou de bariera impusă de Banca Națională a Elveției, cursul euro/chf ajungând sub 1,2015 vineri. Rămâne de văzut dacă alegătorii elvețieni vor avea milă de ratele românilor sau, dimpotrivă, îi vor arunca într-o nouă criză financiară.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top