• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • bcrCea mai mare bancă din sistem a raportat o pierdere record pentru primele nouă luni ale anului, nu mai puțin de 2,4 miliarde de lei (circa 550 milioane de euro), după ce în aceeași perioadă a anului trecut avusese un profit net de 560 milioane de lei.

  Motivul acestei pierderi îl reprezintă, ca de fiecare dată în ultimii ani, provizioanele uriașe constituite pentru creditele neperformante aflate în bilanțul băncii. În perioada ianuarie-septembrie 2014, aceste provizioane au ajuns la suma record de 4,05 miliarde de lei (910 milioane de euro), în creștere de la doar 1,5 miliarde de lei cu un an în urmă.

  În ciuda scoaterii din bilanț a unui număr foarte mare de credite și a vânzării de portofolii de credite neperformante către recuperatori, rata de neperformanță a rămas una foarte ridicată, de 26,5%, peste media sistemului. Ea este totuși în scădere cu nu mai puțin de 10% față de anul trecut. Situația creditelor neperformante scoate la iveală de-abia acum felul în care se dădeau credite la BCR în anii dinaintea crizei, mai ales pentru firme, care au acum cea mai mare rată de neperformanță.

  Deși pierderea uriașă a băncii nu poate fi chiar un motiv de laudă, comunicatul de presă al acesteia scoate în evidență profitul operațional de 1,5 milioane de lei și scăderea ratei creditelor neperformante, dând impresia că de fapt rezultatele BCR au fost unele foarte bune.

  Directorul general al BCR, cehul Tomas Spurny, este mulțumit de rezultatele obținute și de faptul că banca a ajuns la o cotă de piață de 25% din creditele ipotecare nou acordate. Aceleași erau însă comentariile șefilor băncii și atunci când au fost acordate creditele care au generat, în acest an, provizioanele de aproape un miliard de euro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top