• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Floringeorgescu1054209001

  Băncile au însumat în patru din ultimii şase ani pierderi cumulate de 8 miliarde lei şi în doi ani câştiguri de 0,9 miliarde lei, respectiv o pierdere netă de 7,1 miliarde lei, a anunţat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, rezultând că anul trecut pierderea totală a fost de 4,5 miliarde lei.

  „Patru ani cu perderi, doi cu profit. Pierderile, în euro, înseamnă 1,6 miliarde euro. Dacă nu era dublată de eforturi permanente din partea băncilor, pierderea ar fi condus la o situaţie de şubrezire a sistemului, dar Direcţia Supraveghere a monitorizat permanent şi a reuşit să determine aport de capital, capital ireversibil, cu care au contribuit acţionarii, cei care au avut de suportat pierderile”, a spus Georgescu, la audierea în Parlament a conducerii BNR privind problema francilor elveţieni.

  Oficialul BNR a arătat că acţionarii băncilor au adus capital de 1,8 miliarde euro în ultimii 4-5 ani, mai mult decât pierderea netă însumată de la începutul crizei. La această sumă se adaugă împrumuturi subordonate cu scadenţă de peste doi ani de peste 400 de milioane euro.

  „Situaţia sistemului este solidă, dar cu eforturi mari făcute de bănci, de proprietari, pentru menţinerea calităţii sectorului bancar la un nivel corespunzător. Aceste costuri au fost asumate de acţionari”, a spus Georgescu.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top