• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Radu Gratian GheteaRadu Grațian Ghețea, președintele CEC și al Asociației Române a Băncilor, a ajuns să se plângă colegilor de breaslă că nu mai are suficienți clienți cărora să le dea credite, aproape jumătate din cereri fiind respinse din cauza situației financiare precare a solicitanților. Corect, dar incomplet.

  “In prezent, apreciez ca 40% dintre solicitarile de credite nu sunt bancabile. La un moment dat, in urma cu cativa ani pe fondul crizei financiare, nivelul se situa chiar la 80%”, a declarat Ghețea la o conferință pe teme bancare, citat de site-ul bankingnews.ro.

  Noi îl invităm să meargă mai departe cu raționamentul și să se întrebe de ce nu mai au băncile (în general, nu doar CEC) clienți. Ar putea descoperi că românii care au luat credite atunci când acestea se dădeau cu zece mâini au fost ruinate de venirea crizei, iar reclamele vesele și roz care îi invitau să treacă pe la bancă și să-și ia porția de bunăstare au lăsat locul reclamelor (alo, CNA-ul!) cu debitori care par că își iau la revedere de la copii.

  Ar mai putea descoperi că băncile (din nou, nu CEC, care din fericire nu avea bani să dea credite înainte de 2008) au refuzat orice discuție reală cu clienții aflați în dificultate, deși și-au făcut reclamă cu aplecarea lor către problemele clienților și către restructurarea creditelor.

  L-ar putea găsi în peisaj și pe sinistrul domn Cinteză de la BNR, care îi amenință cu falimentele bancare și infringement-ul pe membrii Parlamentului României, sau pe șeful său, domnul Isărescu, pentru care și un contract de ipotecă pe organele împrumutaților la bănci ar fi semnat ”în deplină conștiență”.

  Dacă ar merge un pic mai departe pe drumul logicii, i-ar găsi și pe clienții, acum nebancabili, ai băncilor, fugăriți de recuperatori și executori judecătorești, până la moarte și dincolo de ea, pentru că așa zice Codul Civil: datoriile la bancă nu se prescriu, ba chiar se lasă moștenire.

  Spre finalul drumului s-ar găsi pe el însuși, debitând cu un aer savant că insolvența persoanelor fizice i-ar face pe clienți, hoți de felul lor, să intre intenționat în faliment pentru a da o gaură băncilor cinstite.

  Și pentru a închide cercul, ar putea găsi, trase pe dreapta din lipsă de combustibil, afacerile devenite la fel de nebancabile, din lipsă de clienți. Pentru că, la urma urmei, puține firme pot supraviețui avându-i clienți doar pe recuperatori, executori și pe domnul Ghețea. Ar mai avea nevoie și de restul, care nu au devenit doar nebancabili între timp, ci săraci de-a dreptul.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Ghețea: ”nu avem destui clienți bancabili”. Maestre, te-ai întrebat cine i-a adus la sapă de lemn?

  1. Tudor M. spune:

   De ce nu mai cere „super-bancabilul” basescu inca un credit preferential gratiosului Gratian Radu Ghetea de la CEC?! Un simplu telefon si se rezolva…

  2. costel spune:

   Capitalism fara banci nu se poate.Ghetea a adus pe profit CEC BANK.Cred ca sistemul bancar are de suferit si din cauza unor anchete privind acordarea creditelor,gen creditul acordat Ioanei Basescu.Daunele produse CEC BANK de ancheta privind creditul acordat Ioanei Basescu ar trebui suportate de Ponta si comisia de ancheta.

  3. svabu spune:

   In postura de presedinte al ARB /CEC are o aroganta atotsuficienta multumitoare pt propiiul egou. Ma risc sa fac o predictie: debarcarea de la sefia CEC in relativ scurt timp. Mai era un dobitoc care se plingea ca bancile nu au televiziuni sa le faca reclama pozitiva.!.Ierarhia cinismului asumat incepe de la BNR citez – „semnat in deplina constienta-” .Cum e seful e si sluga……

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top