• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Alexis Tsipras, premierul Greciei si Yanis Varoufakis, ministru de Finante

  Alexis Tsipras, premierul Greciei si Yanis Varoufakis, ministru de Finante

  Grecia lucrează la un plan de rezervă plin de măsuri foarte drastice, printre care naționalizarea sistemului bancar al țării și introducerea unei monede paralele pentru plățile interne, în cazul în care creditorii internaționali nu vor fi de acord cu deblocarea ajutoarelor financiare fără ca guvernul de la Atena să ia măsuri de austeritate, scrie The Telegraph.

  Surse apropiate de partidul de stânga Syriza, aflat în fruntea coaliției de guvernământ, au afirmat că executivul este decis să renunțe mai degrabă la plata datoriei către FMI (o tranșă de 458 de milioane de euro este scadentă pe 9 aprilie) decât să nu plătească salariile, pensiile și ajutoarele sociale.

  „Suntem un Guvern de stânga. Dacă va trebui să alegem între a nu ne achita datoriile către FMI sau a nu ne achita obligațiile către poporul nostru, va fi o decizie ușoară. Va trebui să renunțăm la plata către FMI, ceea ce va produce turbulențe majore în piețele financiare, înrăutățind situația”, a declarat un lider Syriza, potrivit sursei citate. Aceasta a mai spus că partidul său nu dorește neapărat să nu plătească tranșa către FMI, dar lucrează la un plan de urgență în cazul în care eșuează negocierile cu creditorii internaționali (UE, BCE, FMI).

  „Vor să ne supună unui ritual de umilire și să ne ducă într-o situație fără ieșire. Să ne pună în poziția de a alege între a rămâne fără bani pentru a ne plăti oamenii sau a semna o înțelegere toxică pentru noi din punct de vedere politic. Dacă acesta este obiectivul lor, va trebui să facă asta fără noi”, a mai spus politicianul.

  A nu plăti o rată către FMI este o zonă extrem de riscantă, notează cotidianul britanic, având în vedere că niciuna dintre țările dezvoltate nu a făcut așa ceva în relația cu instituțiile create la Bretton Woods (FMI și BIRD) pentru că, deși există o perioadă de grație de șase săptămâni înainte ca FMI să declare oficial țara în încetare de plăți, procesul ar putea scăpa de sub control.

  Oficialul Syriza a mai spus că cei din partidul său sun complet conștienți de consecințele unor astfel de decizii și de reacțiile în lanț pe care le-ar putea declanșa, dar a precizat că ar prefera să vadă un astfel de dezastru decât să-și abandoneze propriul electorat. În consecință, mai spune politicianul, se lucrează la un plan de rezervă.

  „Vom închide băncile și le vom naționaliza și vom emite obligațiuni, dacă va fi nevoie, dar nu vom accepta să devenim protectorat UE, a mai spus sursa citată.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top