• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Autoritățile de la Atena au infirmat, marți, informațiile apărute în presa internațională conform cărora Grecia se pregătește să lanseze procedura de default dacă nu va ajunge la o înţelegere cu creditorii externi pentru plata datoriilor.

  Un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena, citat de BBC News, a declarat că negocierile dintre Grecia şi troica creditorilor – UE, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) – se află într-un stadiu avansat, iar statul elen nu ia în calcul iniţierea procedurilor pentru intrarea în incapacitate de plată.

  Declarațiile au loc în contextul în care tot mai multe voci de la Atena vorbesc despre neplata datoriilor către FMI scadente în lunile următoare (totalizând aproape un miliard de euro), în cazul în care nu-i va fi deblocată o nouă tranșă din planul de salvare încheiat în 2010. Tot marți, un oficial al FMI și-a exprimat îndoiala cu privire la locul Greciei în zona euro.

  Negocierile de până acum dintre Grecia, pe de o parte, și Banca Centrală Europeană (BCE), Uniunea Europeană (UE) și FMI se află în impas, după ce troica de creditori a cerut Atenei un plan de măsuri de redresare economică și financiară mai convingător decât ceea ce a reușit să prezinte până acum. Termenul limită pentru a primi acest document de reformă a fost stabilit pentru 20 aprilie.

  Guvernul de la Atena are, din 2010, un acord de 110 miliarde de euro cu UE, BCE şi FMI, încheiat pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, iar această înţelegere a fost suplimentată un an mai târziu cu un program financiar în valoare de 130 miliarde de euro. Cel de-al doilea pachet extern a inclus cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privaţi ai Greciei ştergând 100 miliarde euro din creanţe.

   Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat în 2010, însă troica creditorilor a condiţionat acordarea tranşei de adoptarea unor reforme de austeritate.

  Pe de altă parte, puterea de stânga din Grecia refuză să adopte măsuri de austeritate, iar anumiți oficiali ai partidului de guvernământ Syriza a declarat chiar că între a returna datorii și a plăti salariile și pensiile, formațiunea sa va alege întotdeauna să-și mulțumească alegătorii.

  Citește și:grexit 2

  Creditorii, îngrijorați. Tsipras, relaxat

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Grecia neagă, din nou, intenția de a intra în incapacitate de plată

  1. […] Grecia neagă, din nou, intenția de a intra în incapacitate de plată […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top