• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ????????????????????????????????????????????????????????Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a anunțat că a primit asigurări că Grecia își va plăti, în această săptămână tranşa de 450 de milioane de euro pe care trebuie să o achite Fondului Monetar Internaţional (FMI). Declarația a fost făcută după întâlnirea informală cu ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, care a avut loc duminică la Washington.

  „Am convenit că rămânerea în această stare de nesiguranţă nu este în avantajul Greciei şi am salutat confirmarea venită din partea ministrului de finanţe în legătură cu plata pe care Grecia trebuie să o efectueze către FMI pe 9 aprilie”, a declarat Lagarde, se arată într-un comunicat al FMI.

  Christine Lagarde a afirmat că o cooperare efectivă ar fi în interesul tuturor părţilor şi că FMI va continua să lucreze cu autorităţile de la Atena pentru a contribui la revenirea economiei Greciei. Directorul FMI a mai anunțat că discuţiile tehnice cu echipele care supraveghează programul de bailout al Greciei vor reîncepe de luni, la Atena şi Bruxelles și că ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, s-a anagajat să îmbunătăţească cooperarării autorităţilor elene cu oficialii europeni.

  Tranșa de 9 milioane de euro pe care o are de plătit acum Grecia este aferentă acordului încheiat în 2010 cu FMI, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Comisia Europeană pentru un credit de 240 de miliarde de euro, cu scopul de a evita intrarea în incapacitate de plată.

  Oficiali ai Fondului au arătat că ar putea renegocia calendarul de returnare a împrumutului, dar numai în cazul în care Grecia ar accepta înnoirea acordului cu FMI. Guvernul de la Atena nu vrea însă să o ia în calcul această posibilitate, potrivit Financial Times.

  Mai mult, un oficial al partidului ce conduce coaliția aflată la guvernare la Atena – Syriza – a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Grecia este pregătită pentru ieșirea din zona euro și întoarcerea la drahmă. Oficialul a mai spus atunci că Atena ar putea să nu-și plătească rata dacă va avea de ales între achitarea acesteia și plata ajutoarelor sociale, salariilor și pensiilor.

  Declarația vine în contextul în care Grecia ar mai putea accesa o tranşă de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar încheiat cu creditorii internaţionali în 2010, dar aceştia au condiţionat acordarea sumei respective de adoptarea unor reforme de austeritate. Guvernul condus de Alexis Tsipras a trimis oficialilor din zona euro mai multe propuneri de reforme, însă acestea nu au fost considerate satisfăcătoare.

  Impasul în care se află pentru moment negocierile dintre Grecia şi creditori a crescut îngrijorările legate de intrarea Greciei în incapacitate de plată şi de ieșirea sa din zona euro, în condițiile în care analiştii estimează că fondurile de care dispune Atena ar putea să se epuizeze pe 20 aprilie. În prezent, datoria publică a Greciei se ridică la circa 315 miliarde de euro, aproximativ 176% din PIB.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top