• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Alexis TsiprasExecutivul condus de Alexis Tsipras i-a informat pe creditorii săi că va rămâne fără lichidităţi pentru plata obligaţiilor începând din 9 aprilie şi a cerut deblocarea necondiţionată a ultimei tranşe din împrumutul contractat de la UE, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE). Troica creditorilor a respins însă această cerere.

  Secretarii de stat din ministerele de Finanţe din zona euro au analizat propunerile de măsuri pentru redresarea economiei prezentate de guvernul elen, miercuri, într-o teleconferință. De aceste măsuri este condiționată acordarea tranşei de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar în sumă totală de 240 de miliarde de euro încheiat cu BCE, Comisia Europeană şi FMI în 2010, potrivit CNBC, citat de Mediafax.

  Reprezentantul Greciei a susținut că ţara sa nu se va mai putea susţine financiar după 9 aprilie și că decizia creditorilor de a nu debloca fondurile în absenţa unui acord privind reformele este nerealistă. Oficialii din zona euro au declarat, însă, că nu sunt şanse ca Grecia să primească noi fonduri din împrumut până pe 9 aprilie, reiterând că Atena va trebui să ajungă la o înţelegere cu creditorii în privinţa reformelor.

  Potrivit acestora, Grecia ar putea între timp să îşi suplimenteze lichidităţile accesând fondurile diferitelor instituţii ale statului, inclusiv ale companiilor cu capital de stat, chiar cu preţul emiterii de noi legi. Reprezentantul Greciei a afirmat însă că astfel de măsuri vor fi insuficiente pentru a efectua la timp următoarea plată către FMI şi pentru a plăti salariile şi pensiile în sectorul public.

  Grecia ar trebui să plătească o datorie de 450 de milioane de euro către FMI până pe 9 aprilie. Ministrul de Interne elen, Nikos Voutsis, a declarat miercuri că dacă Grecia va fi pusă în situaţia de a alege între plata datoriilor către FMI şi plata salariilor, va alege a doua variantă. Comentariul lui Voutsis a fost ulterior contrazis de un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena, care a afirmat că Grecia nu va depăşi termenul limită pentru plata datoriei către FMI.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top