• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Grecia vrea bancă de rebuturi

  10:19 am, 31 martie 2015 • de Niciun comentariu

  Alexis Tsipras, premierul Greciei si Yanis Varoufakis, ministru de Finante

  Alexis Tsipras, premierul Greciei si Yanis Varoufakis, ministru de Finante

  Guvernul de la Atena ar dori înfiinţarea unei bănci de rebuturi (bad bank) pentru a răspunde majorării îngrijorătoare a nivelului creditelor neperformante, informează Reuters. De asemenea, cabinetul condus de Alexis Tsipras a anunţat că nu va obţine din privatizări decât circa 1,5 miliarde de euro, mai puțin decât se estimase anterior, potrivit unui oficial din ministerul de Finanțe al Greciei.

  Banca de rebuturi a fost inclusă în lista de reforme cu care premierul Tsipras și ministrul Finanțelor, Ianis Varoufakis încearcă să-și convingă creditorii internaționalisă le fie deblocate noi fonduri. Grecia s-a mai angajat să modifice vârsta pentru pensionarea anticipată, tot pentru a convinge troica creditorilor (UE, BCE şi FMI) să le dea bani.

  Potrivit unui acord din 20 februarie al miniştrilor de Finanţe din zona euro, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) trebuia să returneze fondurile pe care nu le-a utilizat pentru recapitalizare băncilor greceşti. HFSF a împrumutat 49,7 miliarde de euro pentru consolidarea băncile locale, dar a folosit numai 40 de miliarde de euro. Apoi, în loc să returneze 9,7 miliarde de euro, HFSF a rambursat către Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) 10,9 de miliarde de euro, diferenţa rezultând din valoarea exactă a obligaţiunilor EFSF aflate în portofoliul său. Acum, executivul de la Atena consideră că există așteptări realiste de aprobare a unei sume suplimentare de 1,2 miliarde de euro. Banii returnați luna trecută – cei 10,9 miliarde de euro – ar putea fi folosiți pentru banca de rebuturi.

  Purtătorul de cuvânt al ministerului german de Finanţe, Martin Jaeger, a declarat că „nu vedem niciun motiv pentru eliberarea acestor fonduri” și a precizat că finanţarea EFSF a fost pusă la dispoziţia Greciei ca măsură de siguranţă în timpul testelor de stres derulate la bănci. Jaeger a adăugat că miniştrii de Finanţe din zona euro au decis luna trecută să extindă programul de asistenţă convenit cu Grecia şi să păstreze la dispoziția băncilor elene fonduri de ajutor.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top