• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • casa bani acoperisGuvernul va aduce miercuri modificări ale legislaţiei privind programul guvernamental „Prima Casă“, astfel încât băncile care participă în program să nu mai poată să-i încurajeze pe clienţi să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare pentru locuinţe în cazul în care nu mai dispun de garanţii.

  Modificarea programului, ce urmează să fie realizată prin Hotărâre de Guvern, este făcută în contextul în care băncile au epuizat garanţiile alocate prin „Prima Casă“ pentru întregul an, iar mii de clienţi au dosare depuse pentru a primi credite.

  „Ministerul Finanţelor Publice propune includerea unor prevederi legislative aferente Programului «Prima Casă», pentru a responsabiliza instituţiile finanţatoare participante în sensul evitării situaţiilor de asumare a angajamentelor de creditare în lipsa resurselor de garantare disponibile“, a precizat săptămâna trecută Ministerul Finanţelor.

  „Acest fapt conduce la încurajarea clienţilor să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privinţa sursei de finanţare şi garantare“, a completat instituţia.

  Ministerul a mai anunţat săptămâna trecută că va propune o nouă strategie pe termen mediu privind programul „Prima Casă“, pentru ca acesta să nu distorsioneze piaţa. „La elaborarea acestei strategii se vor avea în vedere factori precum creşterea venitului real disponibil al populaţiei, urmare a măsurilor fiscale şi de majorare a salariilor din ultimii ani, precum şi evoluţia pieţei ipotecare în raport cu cea a Programului Prima Casă. Scopul este ca, pe termen mediu, acest Program să nu producă distorsiuni asupra pieţei“, menţionează ministerul.

  Ministerul Finanţelor a mai anunţat că va propune alocarea de garanţii suplimentare de 500 de milioane de lei pentru programul „Prima Casă“, în condiţiile în care plafonul pentru acest an a fost aproape integral epuizat, noile garanţii permiţând acordarea de credite suplimentare de 1 miliard de lei prin programul guvernamental.

  „Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea plafonului de garanţii aferent acestui an cu suma de 500 de milioane de lei. Măsura răspunde solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi ţine cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului şi de adoptarea legislaţiei privind darea în plată“, a precizat Ministerul Finanţelor, într-un comunicat. Integral pe adevarulfinanciar.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top