• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • romanii-cu-rate-cer-guvernului-sa-intervina-dupa-ce-francul-elvetian-a-atins-cotatii-record-ponta-291215Administratorii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF au lansat un sondaj, pe grupul lor de socializare, în vederea organizării unui marş, în primul sau în al doilea weekend din luna septembrie.
  Înainte de vacanţă, parlamentarii au promis să reia discuţiile pe marginea proiectului de conversie a creditelor în valută, discuţii abandonate la Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, care este for decizional, scrie bursa.ro
  Este vorba despre iniţiativa legislativă a deputatului PSD Ana Birchall, care a depus, încă din anul 2014, un proiect de lege ce vizează conversia creditelor contractate în valută.
  Textul de lege susţine conversia împrumuturilor luate în CHF la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.
  Acesta, însă, a fost amendat de deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată.
  Amendamentul depus la iniţiativa doamnei Birchall presupune conversia împrumuturilor în CHF la cursul istoric.
  Acest proiect nu este singurul din Parlament ce are ca obiectiv conversia creditelor, dar este cel care se află în cel mai avansat stadiu de dezbatere.
  În ultimul an, câteva bănci – Volksbank, OTP Bank, Bancpost, Raiffesien Bank – au lansat programe de conversie a creditelor acordate în moneda elveţiană, cu diverse discounturi la sold sau reduceri de dobândă.
  Piraeus Bank România a propus şi ea, recent, un program de conversie în lei a creditelor contractate în franci elveţieni (CHF) şi reducerea soldului acestora. Concret, oferta băncii propune reducerea imediată a soldului creditului în CHF cu 15%, conversia în lei a soldului obţinut după aplicarea reducerii menţionate şi, suplimentar, două reduceri de câte 10%, aplicate la fiecare 3 ani, dacă pe parcursul acestor perioade nu vor fi înregistrate întârzieri la plata ratelor.
  Directiva 17/2014, care ar fi trebuit transpusă în legislaţia noastră încă din data de 21 martie anul curent, prevede şi ea conversia creditelor. Autorităţile au anunţat că proiectul legislativ care va transpune textul Directivei şi care a fost întocmit de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va fi aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, însă, până acum, nu s-a întâmplat acest lucru. Integral pe bursa.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top