• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • bceBanca Centrală Europeană (BCE) a aprobat ieri o nouă suplimentare, cu 1,2 miliarde de euro, până la 73,2 miliarde euro, a sumei maxime pe care băncile elene o pot accesa prin programul de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), potrivit Bloomberg. Noul împrumut către bănci vine în ziua în care Grecia a plătit către FMI o rată de 450 de milioane de euro, a cărei achitare s-a aflat sub semnul întrebării.

  BCE a acordat, și săptămâna trecută, băncilor elene fonduri adiţionale de peste 700 de milioane de euro. Mecanismul de asistență financiară derulată prin banca centrală a Greciei are rolul de a împiedica băncile comerciale să mai finanțeze guvernul.

  Deblocarea cestei noi tranșe are loc într-un context extrem de tensionat, în care creditorii internaționali au dat un ultimatum Greciei pentru prezentarea unor măsuri de reformă economică și fiscală, pentru a continua să o împrumute, iar premierul Alexis Tsipras se află într-o vizită de două zile la Moscova.

  Ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, a declarat, cu referire la vizita premierului la Kremlin, că țara sa este nevoită să caute surse de finanțare în afara Europei, câtă vreme creditorii tradiționali amână să o împrumute. În timul vizitei din Rusia, Tsipras a adus în discuție sancțiunile economice impuse de europeni Moscovei în urma invadării Crimeei, reiterând că Grecia nu este de acord cu acestea.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top