• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Rimantas SadziusLituania intră în zona euro la 1 ianuarie, devenind al 19-lea membru al uniunii monetare cu speranţa unei apropieri mai mari de vestul Europei, pe fondul tensiunilor cu Rusia şi în pofida riscurilor de creştere a preţurilor.

  „Aderarea marchează simbolic etapa finală a integrării în Uniunea Europeană şi reprezintă securitatea noastră, nu doar economică ci şi politică”, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Lituaniei, citat de Mediafax.

  Evenimentul coincide cu afirmarea rolului mai important jucat de membrii mai recenţi ai UE, cu ex-premierul polonez Donald Tusk, ales recent preşedinte al Consiliului European, în timp ce Letonia preia la 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Uniunii.

  Potrivit unui sondaj publicat în noiembrie de banca centrală, 53% dintre cei 3 milioane de lituanieni susţin adoptarea euro şi 39% sunt împotrivă.

  Ministrul lituanian de Finanţe Rimantas Sadzius (foto) a estimat recent că securitatea se află printre motivele de susţinere de către populaţie a adoptării euro.

  România are ca obiectiv oficial aderarea la zona euro în anul 2019, însă deocamdată nu au existat discuţii concrete referitoare la acest lucru, ci doar tatonări ale subiectului. În alte cazuri, el a fost folosit ca argument electoral, în planurile politice ale unor partide sau pe listele cu realizări clamate de altele.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top