• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • credite-restanteValoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna iunie 2014, se cifrează la aproximativ 12,68 miliarde de lei, cu 4,84% sub cea raportată în mai, în timp ce restanțele la creditele în valută se ridicau la 18,6 miliarde lei (echivalent), în scădere cu 5,5%, arată un raport al Băncii Naționale a României.

  O altă posibilă explicație a acestei scăderi a valorii totale a creditelor restante poate fi legată și de faimoasele „externalizări” la care apelează băncile atunci când sunt sigure că nu mai pot recupera un credit: ele „vând” datoria firmelor de recuperări, asumându-și în acest fel pierderea, dar eliminând din contabilitatea creditele neperformante pe care le-au acordat la un anumit moment.

  Raportul BNR, citat de Agerpres, mai arată că în timp ce creditele în lei sunt într-o ușoară creștere, cele în valută sunt în scădere. Astfel, totalul creditelor în lei se ridica, în iunie, la 90,5 miliarde de lei (plus 0,67% față de luna precedentă), din care 51,74 miliarde de lei erau sume contractate de agenții economici și 36,85 miliarde de lei de populație. Creditele în valută totalizau 126,9 miliarde de lei în iunie (minus 1,77% față de mai), din care 59,6 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenții economici și 64,8 miliarde de lei de populație.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top