• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ponta-isarescuLuna decembrie a adus din nou scăderi de prețuri la bunurile de consum, ducând rata inflației la un nou minim, doar 0,83% față de decembrie 2013. Ținta de inflație a Băncii Naționale, calculată în funcție de indicele prețurilor de consum decembrie/decembrie, este de 2,5% +/- 1%, ceea ce înseamnă că BNR a ratat din nou ținta de inflație oficială. De data aceasta însă, este pentru prima dată când inflația efectivă este mai mică decât ținta stabilită de BNR.

  Față de luna noiembrie, prețurile au scăzut în medie cu 0,1%. Creșterea de 0,83% a prețurilor pe ultimul an a venit exclusiv pe seama mărfurilor nealimentare și serviciilor, în timp ce alimentele s-au ieftinit cu 0,41%.

  Cele mai mari creșteri de preț din 2014 au avut loc la țigări, 7,25%, apă-canal-salubritate, 3,8%, servicii medicale, 4,98%, servicii poștale, 5,49%. Este vorba, în cea mai mare parte a cazurilor, de produse și servicii ale căror prețuri sunt reglementate de stat sau pentru care se plătesc accize a căror valoare a crescut în anul trecut.

  Scăderea ratei inflației sub nivelul de 1% aduce în discuție temerile care sunt deja prezente în zona euro, cele privind deflația, urmată de o perioadă de stagnare sau recesiune economică. Ținând cont de faptul că scăderea repetată a dobânzii de referință BNR nu a avut niciun efect asupra inflației, teama de deflație devine cu atât mai mare.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Inflația a scăzut sub 1%. Fără taxele lui Ponta, România era deja în deflație

  1. casio spune:

   Doua zambete idioate….Ponta si Isarescu…..servesc aceeasi cauza.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top