• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Victor Ponta 3Candidatul la președinție Victor Ponta a dovedit pentru a doua oară în câteva zile extraordinare abilități de medium, văzând dinainte niște cifre pe care, astăzi, Institutul Național de Statistică s-a grăbit să le pună în practică. INS a raportat nu doar o creștere a PIB în trimestrul al treilea, ci și o revizuire a datelor de pe primele două trimestre, cele care indicau faptul că România este în recesiune tehnică, exact așa cum a indicat Ponta într-una din dezbaterile electorale cu contracandidatul Klaus Iohannis.

  Astfel, estimările semnal ale INS pentru trimestrul al treilea al anului curent (prima estimare, din totalul de trei) arată o creștere cu 1,9% a PIB față de al doilea trimestru, pe seria de date ajustată sezonier. Pe seria brută, comparativ cu T3 2013, Produsul Intern Brut a crescut cu 3,2%, potrivit datelor publicate astăzi de INS.

  Cea mai contriversată este însă revizuirea datelor pentru primele două trimestre, la +0,5% pe primul trimestru și -0,3% pe cel de-al doilea, ambele pe date ajustate sezonier, raportat la trimestrul anterior.

  Rezultatele publicate fix după indicațiile premierului au generat reacții de neîncredere din partea mai multor analiști financiari. Dragoș Cabat, fost președinte CFA România, a declarat la B1 TV că rezultatul pe trimestrul III este mult prea mare și nu reflectă evoluția celorlalți indicatori economici, fiind cel mai probabil ridicat atât de sus doar pentru a putea duce la o revizuire a datelor pentru trimestrul I și implicit, la o eliminare a spectrului recesiunii tehnice. Estimarea realizată de Cabat împreună cu o echipă de analiști financiari indica un interval între -0,2% și +0,2% pentru creșterea economică pe T3.

  Analistul Florin Cîțu spune într-o postare pe Facebook că încrederea în INS a suferit o lovitură după publicarea acestor rezultate. ”INS are nevoie ori de modele mai bune, ori de oameni mai buni. Da, VVP (Victor Viorel Ponta – n.r.) a avut dreptate. Interesant cum INS a spus ca nu este adevărat ce spune VVP și totuși datele sunt exact ce a spus. Încrederea în INS tocmai s-a dus către zero”, este de părere acesta.

  Analiștii băncilor sunt la rândul lor mai pesimiști decât Guvernul, BCR estimând pentru întregul an o creștere economică de 1,8%, față de estimarea de 2,8% a Guvernului.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to INS se face preș pentru Ponta: ieșire suspectă din recesiune fix înainte de alegeri

  1. nadia nitov spune:

   si noi om fi cretini sa-i credem! ma uit in buzunare, ma uit in frigider, ma uit pe strada si sa nu cred ce vad ci ce-mi spune INS? mai, dar cat de idioti ne cred? 🙁

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top