• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Adrian CuculisInvocarea clauzelor abuzive în contestații la executarea silită este cea mai recentă practică judiciară în războiul dintre bănci și clienți, iar rezultatele au început deja să se vadă. În ce condiții își pot căuta dreptatea cei ale căror contracte de credit au fost declarate scadente anticipat sau au fost rambursate deja, l-am întrebat pe avocatul Adrian Cuculiș, cel care a introdus prima cerere având ca temă denominarea într-o contestație la executarea silită.

   

  Exista posibilitatea de a recupera sumele platite in baza unor clauze abuzive, chiar si atunci cand creditul a fost declarat scadent anticipat, executat silit, rambursat anticipat sau in alte cazuri care presupun incheierea relatiilor contractuale cu banca?

  R: In primul rand trebuie sa intelegem ce inseamna o clauza abuziva si efectul declararii ei ca fiind abuziva. Totul se reduce la nulitatea absoluta a clauzei declarate ca fiind abuzive prin prisma legii 193/2000. Nulitatea absoluta fiind o nulitate de ordine publica, regimul poate fi aplicat oricand neavand o limitare in timp, adica si pentru 20 de ani de la finalitatea contractului. In schimb ca sa poti sa faci o cerere de constatare a caracterului abuziv al unei clauze trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte” a) negocierea acelei clauze, transparenta ei, contraprestatia furnizorului de servicii in ipoteza aplicarii unui comision si nu il ultimul rand buna credinta si pasivitatea sau activitatea si interesul acordat acelei clauze contractuale(stanjenirea financiara ce survine in urma aplicarii ei) manifestata de catre imprumutat(debitor). Astfel, in ipoteza in care discutam despre constatarea nulitatii absolute, acest lucru deriva din caracterul abuziv constatat de catre o instanta de judecata si poate fi cerut atata pe contestatie la executare si acest lucru l-am invocat deja atata in cazul S.C RAIFFEISEN BANK cat si BANCA ROMANEASCA SI VOLKSBANK, dar si in cazul finalizarii contractului fie de comun acord fie prin executare sau alte metode.

  Cum se pot cere efectiv banii platiti in baza comisioanelor sau dobanzilor percepute abuziv? Contestatia la executare are anumite limitari, si oricum nu se poate cere rambursarea vreunei sume de bani. Ce cai juridice au la dispozitie fostii clienti ai bancilor?

  R: In principal, daca discutam despre un credit aflat in desfasurare, actiunea are ca obiect ” constatare nulitate act” si se refera strict la Legea 193/2000 evident cu aplicarea legilor speciale, OUG 174/2008 si nu in ultimul rand OUG 50/2010 care a facut ravagii in priviinta dobanzilor. Apreciez gresita expresia ca o asemenea actiune de ” contestare a executarii silite, ar avea limitari” si o sa va spun si de ce. Art. 712 Noul cod de procedura civila si ii vom da citire, arata ca In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui alt titlu executoriu decat o hotarare judecatoreasca(prima conditie indeplinita), se pot invoca in contestatia la executare si motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins in titlul executoriu(a doua conditie indeplinita, in sensul contestarii acestora sub forma cererii de nulitate absoluta), numai daca legea nu prevede in legatura cu acel titlu executoriu o cale procesuala specifica(si a treia conditie este indeplinita, dat fiind faptul ca nu exista o cale specifica de a constata nulitatea absoluta a unei clauze in situatia discutarii nulitatii absolute), pentru desfiintarea lui.

  Daca instanta aproba, ce se intampla efectiv, in cazul celor care mai au datorii catre banca? Se compenseaza sumele, sau ele sunt returnate independent de datoria clientului fata de banca?

  R: O alta mentiune pe care trebuie sa o facem se refera la „recuperarea” anumitor sume in cazul contestatiei la executare” este aceea ca debitorul contestator, poate fie sa solicite compensarea legala, a sumelor, asa cum a procedat spre exemplu judecatoria sectorului 6 fie sa anuleze fara compensare iar prin intoarcerea executarii silite sa dispunsa restituirea acestor sume, catre debitor, deci asistam la o recuperare efectiva a acestor sume.

  Daca sumele incasate abuziv de banca erau mai mari decat datoria pentru care un credit a fost declarat scadent anticipat, clientul poate invoca acest lucru pentru a cere repunerea pe graficul de rambursare initial?

  R: Acesta este unul dintre elementele extrem de interesante si motivationale in momentul introducerii unei asemenea actiuni. Majoritatea celor care inainteaza astfel de actiuni isi au fundamentul in dreptul comun, aspect total gresit, fiindca daca luam speta general intalnita si anume : Avem doua puncte, A fiind reprezentat de punctul de semnare al contractului si B punctul final al contractului. Daca intre punctul A si B, prin perceperea unor comisioane sau dobanzi, intr-un interval sa spunem de 3 luni de zile, pana la scadenta anticipata, se constata ulterior de catre o instanta ca incasarea unor asemenea comisioane sau dobanzi ar fi putut fi egala cu datoria de la punctul declararii scadentei anticipate, atunci acel debitor este in drept sa ceara instantei repunerea in graficul de rambursare, sau in termeni de specialitate repunerea in situatia anterioara.

  Exista posibilitatea de a initia procese colective si pentru cei care au incheiat, intr-un fel sau altul, relatiile cu bancile?

  R: Acum depinde ce inseamna inchiat relatia cu banca. Daca sunt in executare silita nu se impune decat demersul de contestatie la executare, pe cand daca discutam despre un litigiu colectiv referitor la un contract finalizat atunci se poate conexa respectiva cerere, unui grup in formare, sau deja format.

  Exista vreun termen de prescriere pentru a cere inapoi banii platiti in baza clauzelor abuzive?

  R: Nu in mod absolut. Insa in mod izolat veti mai intalni asemenea sentinte date pe fondul cauzei evident nelegale. Principiul este acela ca prescriptia incepe sa curga de la momentul constatarii nulitatii absolute iar cum nulitatea absoluta poate fi invocata oricand, se desprinde concluzia ca dupa sentinta definitiva, reclamantul are la dispozitie 3 ani sa o puna in executare.

  Se poate cere inclusiv recalcularea sumelor platite si respectiv a celor datorate per total catre banca, luand in calcul cursul valutar de la data acordarii creditului (denominare)?

  R: Acest aspect este legat de o serie de decizii date la nivel de Curte de Justitie a Uniunii Europene. Este vorba de cauza C – 26/13 (Arpad Kasler contra OTP). Favorabil consumatorilor. CJUE a statuat, la pct. 57-59 : clauza care stabileste denominarea platilor in moneda straina dupa un curs majorat fata de cel de la data acordarii creditului nu face parte din pret si, deci, poate fi analizata sub raportul caracterului abuziv. Pe romaneste, aceasta clauza poate fi considerata abuziva, urmind ca instanta nationala care constata acest caracter sa o lase fara efect.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to INTERVIU. Adrian Cuculiș: banii plătiți abuziv băncilor pot fi ceruți înapoi și după 20 de ani

  1. […] INTERVIU. Adrian Cuculis: banii platiti abuziv bancilor pot fi ceruti inapoi si dupa 20 de ani – paginadebanci.ro75 shares 7 comments 168 likes […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top