• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • CamatarStabilitatea financiară a țării, responsabilizarea consumatorilor sau alte texte de acest gen par să fie povești de adormit copiii în viziunea Băncii Naționale a României, al cărei șef îi urechea recent pe clienții cu credite în CHF pentru că nu ar fi citit ce contracte abuzive semnează.

  Pe același principiu, că românii sunt ”în conștiență totală” atunci când iau bani cu împrumut, în ograda păstorită de BNR funcționează mai multe instituții financiare nebancare pentru care ideea de management al riscului încă nu s-a inventat.

  După ce au acordat o perioadă credite exclusiv online, fără să își vadă clienții la față și fără să țină cont de situația financiară a acestora, firmele în cauză au considerat, probabil, că metoda e una depășită de timpurile în care trăim, așa că au ridicat miza: dai un SMS și primești numaidecât banii în cont.

  Ferratum România IFN, una dintre aceste firme, se laudă că este un pionier în domeniu și că ar fi soluționat problemele financiare a peste 1,8 milioane de oameni. Potrivit informațiilor de pe propriul site, cei care vor să devină clienți nu au nevoie decât de datele din cartea de identitate, pe care urmează să le completeze pe site. Nu se știe pe ce criterii se aprobă sau se resping creditele, însă cele aprobate se dau prin intermediul CEC Bank, de-abia acolo fiind nevoie și de cartea de identitate în formă fizică.

  În cazul în care primul credit a fost rambursat, de la al doilea e disponibilă și ideea revoluționară: creditul prin SMS. Astfel, nu mai e nevoie decât să trimiți un SMS și primești banii garantat, în cel mai scurt timp. De ce atâtea acte, scoring, adeverințe care să ateste că poți rambursa banii?

  Credit prin SMS e o formulare improprie totuși. Ar fi mai aproape de adevăr ”camătă prin SMS”. Dobânda la un credit de 500 de lei pe 30 de zile este de 41,8%, potrivit calculatorului de pe site-ul firmei, o cotație peste cele întâlnite la majoritatea cămătarilor clasici. În mod absolut stupefiant, pe pagina de internet a firmei în cauză tronează un titlu mare: ”Creditare responsabilă”, sub care li se explică doritorilor pentru ce le recomandă să se îndatoreze cu o asemenea dobândă. Probabil pentru propria înmormântare.

  Un produs asemănător oferă și Viva Credit IFN. Probabil pentru clienți mai înstăriți, din moment ce aici se cer copii ale cărții de identitate și extrasului de cont bancar, trimise pe e-mail. Și aici, după ce primul împrumut a fost rambursat, clientul devine ”de-al casei”, putând cere noi împrumuturi prin SMS. La mai multe acte cerute de la clienți, dobânda e și ea mai mică: 36% în aceleași condiții ca și cele de mai sus. Rămâne, însă, tot în zona cămătăriei.

  Viva Credit e mai directă față de potențialii clienți. De pe prima pagină a site-ului aceștia sunt avertizați că vor plăti 1,25% pe zi în caz de întârziere a plății și vor fi raportați la Biroul de Credit ”și organizații similare”. Mai mult, ei ar putea ajunge pe mâna firmelor de recuperare a creanțelor sau chiar să fie executați silit. Greu de crezut că astfel de firme au vreo tangență cu Biroul de Credit sau că ar fi interesate să apeleze la executare silită pentru sume de 500-1000 de lei, însă amenințarea i-ar putea disciplina pe clienți.

  Creditul prin SMS este, cel mai probabil, doar la început. La vecinii de peste Prut, nici nu mai e nevoie să fi rambursat deja un credit pentru a lua unul prin SMS. E de ajuns un drum până la un astfel de creditor, cu buletinul de identitate, și de semnarea unei hârtii, după care poți înroși tastele sau touch screen-ul telefonului mobil.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  4 Responses to INVENTIVITATE. Camăta prin SMS, fix sub nasul BNR

  1. Yang Linnell spune:

   The impacts from these micro beads are immense, and must be stopped! Removing the beads by 2015 is a fair and reasonable target. We can’t afford another two years of unnecessary destruction!

  2. Spot on with this write-up, I absolutely believe that this website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the advice!

  3. Mornin ! I needed subscribed your web site for interesting content, I’m also about to start a blog on health product vigrx plus , additionally you can find some good unique content in my opinion on cheap vigrx plus. Ciao!

  4. Darin Androde spune:

   post New Plastic Beach Project Partnership with NatureBridge! appeared first on 5 Gyres Understanding Plastic Pollution Through Exploration, Education,

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top