• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • klaus iohannisPreședintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea insolvenței persoanelor fizice (a falimentului personal), în ciuda numeroaselor critici exprimate de profesioniști și de lideri ai asociațiilor de clienți ai băncilor, potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale.

  Legea insolvenţei persoanelor fizice are lacune care îi vor îngreuna aplicarea, au declarat specialiștii în insolvență de la CITR. De asemenea, avocatul și profesorul de drept Gheorghe Piperea, a calificat legea ca „neașteptat de proastă” și a arătat că noul act privind falimentul personal încalcă legislația europeană. Singurii care au lăudat legea au fost bancherii și reprezentanții BNR.

  „Una dintre lacune este constituirea unor Comisii de Insolvenţă, cu o componenţă complexă, dar fără nici un reprezentant al creditorilor. De asemenea, Comisia de insolvenţă este învestită cu atribuţii decizionale, de control şi de supraveghere a actelor persoanei în insolvenţă ori ale administratorului procedurii, ceea ce va putea naşte adevărate dificultăţi în practică. O altă problemă pe care o ridică legea în forma sa actuală este încălcarea dreptului de liber acces la instanţă. În unele cazuri, Comisia de insolvenţă acţionează ca o instanţă în sine, fără a da persoanei în insolvenţă posibilitatea de a contesta măsura la judecătorie”, au declarat, după adoptarea legii, reprezentanții CITR.

  „Personal am constatat că legea nu este una de protecție a consumatorilor, ci de lichidare a averii acestuia și a familiei sale. Este o lege care frizează Constituția în multe privințe și care nu ar trebui să fie promulgată, ci retrimisă în Parlament pentru a fi corectată”, scrie cel mai cunoscut dintre avocații clienților nemulțumiți de relațiile cu băncile comerciale”, a afirmat Piperea.

  „În primul rând, insolvența particularilor nu este o procedură esențialmente judiciară, așa cum este insolvența profesioniștilor (comercianți). Reorganizarea prin reeșalonarea datoriilor se derulează în fața unei comisii locale de insolvență, compusă din mai multe tipuri de birocrați, cu sau fără legătură cu fenomenul supra-îndatorării – reprezentanți ai ANPC, fisc local, forțe de muncă etc. La instanță se ajunge doar în cazurile relativ grave de contestații. Doar lichidarea prin faliment este o procedură judiciară, aceasta fiind dată în competența unor instanțe specializate de la judecătorii (și nu de la tribunal, așa cum e cazul insolvenței profesioniștilor)”, a mai explicat avocatul, care a trimis președintelui o scrisoare prin care i-a cerut să retrimită legea la Parlament.

  „De ce zic că legea ar trebui să fie trimisa la reexaminare de președinte? În afară de multiplele competențe aproape judiciare acordate unei comisii din care nu face parte niciun magistrat, cel mai flagrant anti-constituțional aspect al legii este încălcarea dreptului la locuință personală și familială a debitorului. Nimic din ceea ce s-a spus despre acest drept și modul în care este el protejat, atât de CEDO cât și de TFUE, nu s-a luat în considerare. Poate consilierii juriști ai președintelului vor avea timp să se uite un pic pe speța Back contra Finlandei (CEDO, 2004) și pe speța Kusionova (CJUE, 2014), spre exemplu. Vor vedea de ce această lege nu poate rămâne așa cum, dintr-o regretabilă neatenție, a fost votată de 309 deputați”, a încheiat Gheorghe Piperea.

  „Pentru bănci legea este binevenită întrucât condiţia de intrare în insolvenţă este ca restanţele să depăşească trei luni, iar în acest caz oricum băncile îşi provizionează creditele. Nici faptul că imobilele nu mai pot fi executate timp de cinci ani, cât persoanele fizice se află în insolvenţă nu afectează băncile, pentru că oricum nu avem o piaţă imobiliară pe care să existe suficientă cerere astfel încât operatorii bancari să-şi vândă toate imobilele executate.

  În schimb, celor care vor intra în insolvenţă li se va schimba viaţa. De aceea îi sfătuiesc să se gândească bine înainte să-şi declare insolvenţa, să analizeze legea cu atenţie şi să se consulte cu un specialist care cunoaşte bine respectivele reglementări”, a spus Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR.

  Citește și:

  Va retrimite Iohannis Legea falimentului personal la Parlament. Piperea cere reexaminare

  Piperea: Legea Falimentului Personal încalcă legislația UE

  PREMIERĂ. Legea falimentului personal, adoptată de Camera Deputaților

  Cinteză, BNR: Legea falimentului personal, benefică băncilor

  CITR: Legea Falimentului Personal va fi dificil de aplicat, din cauza unor lacune

  Legea Falimentului Personal, „neașteptat de proastă” – av. Gheorghe Piperea

  Legea falimentului personal | Ce înseamnă „trai rezonabil”

  Legea falimentului personal, dezbătută cu reprezentanți ai Băncii Mondiale

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  8 Responses to Iohannis a promulgat Legea Falimentului Personal

   • I am so ready for spring and summer dishes. This is one of my favorites to make when the Farmer's Market veggies are in season. Hope you are better. Those enchiladas verde are on my list to make very soon. YUM. I took a little mini-vacation this week with Hubby, but Crock Pot Wednesday will be back up this coming week. I hope you will join me.

  1. Florin spune:

   Ideea este sa nu-ti foloseasca aceasta lege…

  2. Myrcyus spune:

   Dorinţa ta este forţa motrice care te va ajuta să te îndrepţi în direcţia dorită de tine, iar aşteptările pozitive sunt forţa de atracţie care va atrage în viaţa ta toate condiţiile necesare pentru ca visul tău să se împlinească. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : smyrcyus@yahoo.com

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top