• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • mb

  Marek Belka, guvernatorul băncii Poloniei, a declarat în cel mai cunoscut ziar polonez că băncile nu ar trebui să se gândească la banii publici pentru a soluţiona problema creditelor în franci elveţieni.

  Mai mult de jumatate de milion de polonezi au credite în franci elvețieni, iar scoaterea pragului de 1.2 de către SNB, Banca Centrală a Elveţiei a mărit costurile de rambursare.

  Unele măsuri de salvare au fost deja convenite între creditori și guvern, deşi acestea nu au impus costuri mari asupra băncilor.

  „Propunerile băncilor  nu pot prevede utilizarea fondurilor publice, întrucât acest lucru ar însemna că băncile ar lua bani din bugetul de stat, care adună taxe de la cetățeni pentru a-i  transmite altora”, a declarat Belka pentru Gazeta Wyborcza.

  „Cele 16 miliarde de zloti (4.17 miliarde dolari) ce reprezintă profiturile de anul trecut în sectorul bancar ar trebui să fie suficiente pentru a găsi o soluție rezonabilă.”

  Belka a spus că băncile comerciale trebuie să pregătească o soluție proprie pentru clientii lor.

  „Costul oricăror acțiuni legate de împrumuturi în franci elvețieni nu poate fi transferat către instituții publice”, a spus guvernatorul băncii Poloniei.

  În România, sistemul bancar a raportat pierderi de aproape 4 miliarde de lei, conform datelor venite dinspre BNR, mare parte din acestea, cel puţin 60% venind din pierderile raportate de BCR, bancă ce nu are însă  legătură cu problema francilor elveţieni.

  Cel puţin două bănci implicate în criza francului au resurse suficiente pentru a rezolva problema, este vorba de Banca Transilvania care a preluat Volksbank şi Raiffeisen.

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Isărescu al Poloniei: Băncile au bani suficienţi pentru criza CHF, nu vă gândiţi la bani publici

  1. Iulia spune:

   Dar Bancpost cum sta?

   Am platit 40 000 franci doar dobanzi, in 7 ani. Cu franci cumpărați doar de la ei, ca in piața nu gaseam.
   Sa imparta cei 106 000 chf ramasi la 29 de ani, fara nicio dobândă, client bun platnic fiind, si tot nu sunt in pierdere.
   Aaa, ca vor sa acopăr pierderile lor? Nu!! Asta nu se mai poate!

   Si, domnule structura de stat, asteptam legi care sa ne protejeze. Țapul ispășitor a fost omorât!

  2. […] Isărescu al Poloniei: Băncile au bani suficienţi pentru criza CHF, nu vă gândiţi la bani publi… […]

  3. marius spune:

   Includeti si OTP-ul la bancile profitabile.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top