• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Mugur IsarescuGuvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, ar vrea ca românii să uite de cursul valutar şi să îşi îndrepte atenţia doar asupra dobânzilor bancare. Isărescu le-a cerut pentru asta ajutorul analiştilor din bănci, de la care se aşteaptă să manipuleze în vreun fel populaţia în aşa fel încât aceasta să uite de problemele pe care le ridică moneda euro din ce în ce mai scumpă.

  „Daţi-mi o mână de ajutor să creăm o situaţie de normalitate, să nu se mai uite lumea la cursul de schimb, să se uite mai degrabă la dobândă. Hai să le transmitem românilor o stare de normalitate, asta e normal să se întâmple cu cursul, şi cu variaţii mai mari, nu-i nimic rău”, le-a transmis guvernatorul BNR analiştilor din băncile locale, citat de Mediafax.

  Atât mesajul transmis de Isărescu, cât şi modul în care acesta a fost livrat analiştilor bancari amintesc mai degrabă de practici ale regimului dinainte de 1989 decât de pieţele libere din Vest.

  Îndobitocirea populaţiei, în aşa fel încât aceasta să uite de interesele sale reale şi să gândească aşa cum vrea Puterea, a funcţionat cu succes mai multe decenii în România, şi încă mai funcţionează pentru unele categorii ale populaţiei. Rămâne însă de văzut dacă destinatarii mesajului ultimativ al lui Mugur Isărescu, prea puţin obişnuiţi cu metodele acelor vremuri, vor accepta să ţină „ciocul mic” în legătură cu cursul valutar.

  „Noi am încercat să spunem că nu ne uităm la curs dacă el se plimbă aşa, într-un interval de 3-4%, nu putem să insistăm, pentru că atunci plecam de la managed floating (fluctuaţie controlată a cursului – n.r.), ne ducem în altă direcţie, în alte politici de curs. Mulţumesc pentru ajutor, sunt sigur că m-aţi înţeles”, a încheiat Isărescu, într-o notă mai degrabă conspirativă.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top