• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • isarescuGuvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, i-a dojenit ieri pe clienții care cer conversia creditelor în valută la cursul din data acordării, la conferința de presă care a urmat ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație BNR. Mai mult, el a continuat discursul prăpăstios de săptămâna trecută al directorului Direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care amenințase cu patru falimente bancare în cazul conversiei creditelor la cursul istoric.

  Isărescu a reluat câteva din obiecțiile pe care le-au mai avut și alți reprezentanți ai BNR și ai băncilor, avertizând chiar că deponenții băncilor ar avea de suferit. ”Dacă se face conversia creditului la cursul istoric, trebuie să se stabilească și cine acoperă diferența. Dacă se acoperă de la buget, dintr-un fond de garantare, din depozitele clienților, doamne ferește”, a declarat Guvernatorul BNR. Dându-și seama că exprimarea nu a fost una fericită, acesta a încercat să îndulcească discursul: ”Spun într-o manieră nici cel puțin potențială”.

  Guvernatorul nu a explicat cum ar putea cineva să taie din depozitele clienților în România secolului 21, chiar și într-o manieră cel mult potențială. În realitate, cealaltă variantă pe care a prezentat-o este singura posibilă: reducerea valorii creditelor va însemna, la fel ca și în cazul creditelor neperformante înregistrate până acum, constituirea de provizioane, scăderea profitului sau trecerea pe pierdere și, într-un caz extrem, necesitatea unei recapitalizări din partea acționarilor băncilor cu probleme.

  Isărescu a continuat în aceeași notă din urmă cu un an, când spunea că ”într-un stat de drept, cînd semnezi ceva îți asumi”. Astfel, el a declarat ieri că schimbarea monedei creditului e bine să se facp pe bază voluntară, prin negociere, și că este vorba de contracte care s-au încheiat între două părți ”în stare de conștiență totală”.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  10 Responses to Isărescu: pierderile din conversia creditelor ar putea fi acoperite din depozitele clienților

  1. Alexander Ya spune:

   Looking forward to reading more. Great blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.

  2. Ping Nakamura spune:

   297973 393025There couple of fascinating points at some point in this posting but I don

  3. Fascinating points. Thanks!

  4. As if this TV wasn’t good enough, it’s also good for the environment as well. When the first color televisions hit the scene in the 60s, the first people on the block to own them were considered high-class.

  5. Particularly essential and revealing equipment. I go along with you on this question.

  6. Whoa, this could decent part of write which has been track down inside drawn out period of time. Would even take a look at a world wide web site.

  7. gheorghe cismaru spune:

   ……….pai , ba Gheorghe a lu Danaricu , banii incasati abuziv prin smechereala voastra si din prostia celor care va tin pe voi sa nu dati faliment, unde sunt, ia-ti trecut granita s-au ia-ti bagat voi bancherii in buzunare zambind pe sub mustata……..???!!

  8. xoyw spune:

   D-le Isarescu, cum este cu algoritmul de calcul al dobanzii-LIBOR + marja bancii din 2007?!

  9. didi spune:

   isarescu e un dobitoc. deponentii nu sunt actionarii bancii ca sa contribuie cu banii din depozite la pierderile bancii. daca ar fi asa, logic ar fi ca si profiturile bancii sa fie impartite intre deponenti, zic eu. si pana acum nu am auzit de vreo banca sa spuna: ba, baieti, avem 100 de milioane de euro profit, vi-i viram acum in conturile curente. in plus, depozitele sunt garantate in limita a 100 de mii de euro de fondul national de garantare. deci varianta elucubranta cu confiscarea depozitelor pica.
   cel mai probabil, bancile vor da faliment si deponentii isi recupereaza banii in 2-3 luni de la stat, prin cec cel mai probabil, ca ala nu va da faliment.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top