• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • isarescuChiar dacă cursul valutar înregistrează o linie descendentă, în favoarea leului, de la 4.5 până spre 4.3 în iulie, BNR va nu va lăsa leul să crească prea mult pentru a nu periclita exporturile, mai ales cele de cereale.
  Anul a început cu un curs de schimb de 4.49 lei la un euro și până în martie s-a menținut în jurul acestui curs. În aprilie, euro a coborât la 4.45 pentru ca la sfârșitul lunii mai, chiar în preajma alegerilor europarlamentare, cursul să atingă un 4.39 lei, cifră psihologică.
  Sezonul estival a început bine pentru leu care a crescut în raport cu euro. Fluctuaţiile au fost între 4.40 și 4.39 iar în ultima vreme a ajuns la 4.38. Asta înseamnă rate mai mici pentru cei care au salarii în lei și credite în euro.
  Dacă în aparență putem vedea o evoluție spectaculoasă a leului, analiștii nu prevăd însă o scădere a euro sub pragul de 4.3, care este se pare pragul minim acceptat pentru ca exporturile să aducă suficient profit. Ba, este chiar posibilă o depreciere a leului.
  Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu va interveni pentru a aprecia leul, ci mai degrabă va lăsa euro să se întărească. Acest lucru ajută marii exportatori, care vor exporta materii prime în Vest.
  Un sector mai interesant este cel al cerealelor, tranzacționate în dolari. Aici cursul a început de la 3.32 în ianuarie ajungând la 3.20 la 1 iulie. Totuși, ne putem aștepta și în cazul dolarului la o revenire, conform specialiștilor.
  Traderii de cereale au comenzi mari din spaţiul Orientului Mijlociu, iar un curs în favoarea dolarului i-ar ajuta să aibă un profit substanțial mai mare.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top