• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • vangroningen

  Judecatoria Tg. Jiu a dispus prin sentinta nr.7477/28 nov 2014, dosar nr.7530/318/2014, în speţa Mares – Medar vs Raifeissen Bank, conversia creditului in lei si inghetarea cursului.

  Alte măsuri luate de Judecătoria Tg.Jiu sunt eliminarea din contract a unor clauze relative la comisioane si alte costuri, precum si restituirea catre reclamant a platilor nedatorate efectuate in baza acestor clauze, aşa cum relatează avocatul Gheorghe Piperea.

  Iată motivarea sentinţei prin care se explică Raiffeisen Bank, condusă de Steven Van Groningen de ce s-a luat decizia denominării creditului.

  Sunt de remarcat trei principii.

  Condiţiile contractuale iniţiale s-au făcut la un curs de schimb convenabil. Produsul era nou iar informaţiile lipseau sau nu au fost prezentate.

  Contractarea creditului în franci elveţieni s-a prefigurat a fi mai avantajoasă faţă de alte oferte de creditare în lei sau în euro. In condiţiile în care creditul în franci elveţieni era un produs nou pe piaţă şi în lipsa unor informaţii corespunzătoare cu privire la moneda în care reclamantul a contractat împrumuturile, respectiv cu privire la istoricul evoluţiei francului elveţian şi riscuri generate de variaţiile cursului de schimb valutar, reclamantul s-a obligat să returneze sumele împrumutate având ca premisă cursul de schimb valutar CHF – leu din perioada respectivă (1,9-2,1).

  2. Cursul s-a modificat substanţial

  Ulterior însă, pe parcursul derulării contractelor, francul elveţian s-a apreciat într-un mod galopant, astfel că, raportat la moneda naţională, valoarea acestuia s-a dublat, cursul de schimb depăşind valoarea de 4,00 lei/CHF în luna iulie 2010, cu repercursiuni grave asupra împrumutaţilor.

  3.Condiţiile contractuale nu au mai fost aceleaşi

  Aşadar s-a produs o schimbare fundamentală a condiţiilor de contractare, astfel că în prezent împrumutaţii sunt obligaţi la prestaţii vădit disproporţionate faţă de cele în considerarea cărora s-a manifestat voinţa de a contracta. Prin urmare, au caracter abuziv clauzele contractuale prin care se stipulează efectuarea oricare plăţi în moneda creditului cu suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar.

  Raiffeisen Bank a atacat sentinţa cu apel.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Judecătoria Tg.Jiu, speţa Mareş-Medar vs. Raiffeisen: De ce trebuie denominat creditul CHF

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top