• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Kazakhstan: Kazak currency - Tenge (KZT) bank notes - money - photo by V.Sidoropolev

  Kazahstanul și-a liberalizat, joi, moneda naţională – tenge – care s-a depreciat cu 23%. Decizia este, potrivit specialiștilor, cel mai recent indiciu că ţările emergente renunţă la protejarea monedelor după ce China a agitat pieţele financiare prin devalorizarea yuanului.

  Statul kazah, ai cărui principali parteneri comerciali sunt Rusia şi China, a anunţat că trece la cursul liber al monedei, determinând declinul tenge la 257,21 unităţi pentru un dolar, relatează Bloomberg, preluat de Mediafax.

  De la devalorizarea şoc a yuanului de săptămâna trecută, un indice format din 20 de monede ale unor state în dezvoltare a înregistrat cel mai lung declin din anul 2000, Vietnamul a devalorizat dong-ul, iar monede din Rusia şi până în Turcia şi Malaysia au coborât cu cel puţin 4,6%.

  Banca centrală a Chinei a redus la începutul săptămânii trecute referinţa yuanului cu 1,9%, provocând cea mai puternică depreciere a monedei pe parcursul unei şedinţe din ianuarie 1994. Instituţia permite o fluctuaţie a cursului de +/-2% faţă de cotaţia de referinţă, pe piaţa valutară.

  Kazakhstanul este cel mai mare exportator de petrol din Asia Centrală, iar producătorii de materii prime din ţară au fost afectaţi de renunţarea de către Rusia la controlul rublei, din noiembrie anul trecut.

  Potrivit Morgan Stanley, cele mai expuse ţări la deprecierea monedelor sunt Brazilia, Peru, Coreea de Sud, Thailanda, Taiwan şi Africa de Sud.

  Randul sud-african s-a depreciat joi cu 13% faţă de dolar, pentru prima oară din 2011, iar realul brazilian a scăzut cel mai mult în rândul monedelor statelor în dezolvare, în acest an.

  Lira turcească a atins un minim istoric pentru a şasea zi consecutiv.

  Decizia autorităţilor din Kazahstan a fost luată după ce reducerea cotaţiilor petrolului şi sancţiunile occidentale împotriva Rusiei au provocat deprecierea rublei cu 46% în ultimele 12 luni.

  Statele care vor fi afectate cel mai probabil de deprecierea tenge sunt Tajikistanul şi Kyrgyzstanul, potrivit BMI Research.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top