• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ponta-isarescuGuvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, un proiect de lege privind conversia în lei a creditelor luate în valute care s-au apreciat, raportat la momentul contractarii creditului, cu peste 50% față de leu, au anuntat surse guvernamentale, citate de Agerpres, preluat de Hotnews.

  Potrivit proiectului, după conversia în lei, banca va acorda un discount de 15% din valoarea rezultată, iar statul va asigura garanții pentru 50% din sumă.

  Potrivit surselor citate, băncile ar fi de acord cu acest proiect, însa mai are nevoie și de avizul Băncii Naționale. Proiectul va mai fi discutat și în următoarele ședințe de Guvern.

  Inițial, era vorba de un proiect de ordonanţă de urgenţă, însă la cererea premierului ordonanţa de urgenţă a fost transformată în proiect de lege, care urmează să fie discutat în Parlament. Discuţiile cu privire la noua soluţie luată în calcul de Finanţe au început în februarie, când ministrul Darius Vâlcov s-a întâlnit cu băncile care au dat credite în franci elveţieni și a anunțat că se lucrează la un produs nou.

  Majoritatea băncilor care au participat la discuţii nu au fost mulțumite de propunerea lui Vâlcov motivând că reducerile de datorie trebuie aprobate de acţionari. Săptămâna trecută, inistrul de Finanțe a declarat că la minister se lucrează, alături de reprezentanţi ai băncilor şi ai BNR, la un nou proiect. În plus, Banca Centrală a modificat legislația astfel încât instituțiile de credit să poată realiza conversiile în lei fără a cere garanţii suplimentare, chiar dacă acestea nu mai acoperă creditul.

  În România există mai mult de 75.000 de persoane fizice cu credite în franci elveţieni, 95% dintre împrumuturi fiind concentrate la şase bănci, împărțiți astfel: 32% la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank. 35% dintre creditele în franci elveţieni au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  4 Responses to Conversie în lei urmată de reducere cu 15% – soluția propusă de Guvern pentru creditele în CHF

  1. […] Lazea analizează la un loc două propuneri legislative, cea a conversiei creditelor din vaută în lei propusă de fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, în prezent judecat de ICCJ pentru […]

  2. […] timp, o inițiativă guvernamentală de conversie cu discount a creditelor în CHF zace prin vreun sertar de la Palatul Victoria, după ce fostul ministru de Finanțe, inițiatorul […]

  3. […] ușurarea situației datornicilor în CHF a venit o propunere din partea Executivului, mai precis un proiect al Ministerului Finanțelor Publice. Proiectul prevedea, pe scurt, conversia creditului în lei la cursul actual și aplicarea unui […]

  4. […] preferată de covârșitoarea majoritate a clienților) sau euro față de doar 15% cât era în proiectul supus dezbaterii publice de Executiv. Banca din Cluj are însă foarte multe de câștigat prin această decizie, la nivel de imagine, […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top