• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • interest-rateNoua lege a insolvenţei persoanelor fizice stabileşte că datornicul care-şi cere protecţia faţă de creditori are obligaţia de a-şi plăti eşalonat datoriile, dar are şi dreptul la „un trai rezonabil“. Specialiştii consultaţi de „Weekend Adevărul“ arată, însă, că tocmai coordonatele acestui regim de viaţă sunt neclare.

  Controversata lege privind insolvenţa persoanelor fizice, adoptată în această săptămână de Camera Deputaţilor, stabileşte procedurile prin care – cu ajutorul autorităţilor – datornicii restanţieri pot obţine protecţie faţă de creditori şi pot scăpa chiar de executarea silită. Dar au rămas în suspans tocmai amănuntele „tehnice“ pe care ar trebui să se bazeze aplicarea efectivă a legii.

  Cu toată prezentarea triumfalistă de care s-a bucurat în ultimele zile, ca un panaceu pentru „necazurile financiare“ ale românilor, proiectul pare a fi gândit astfel încât datornicul să se mai gândească o dată până să-şi ceară insolvenţa.

  Spre exemplu, cererea de insolvenţă, care va fi publică, trebuie să cuprindă motivele care au determinat această situaţie, datoriile acumulate, acţiunile judiciare deschise împotriva persoanei respective, încercările de negociere a eşalonării datoriilor, statutul civil şi profesional al solicitantului, cuantumul veniturilor încasate pe ultimii trei ani, cât şi al veniturilor preconizate pentru următorii trei ani, bunurile pe care le deţine, conturile bancare, sumele de recuperat de la rău-platnici, litigiile în curs sau finalizate, existenţa sau nu a unor condamnări pentru evaziune fiscală sau fals.

  Vor trebui anexate dovezi cu privire la situaţia profesională (angajat/şomer), dovada faptului că nu a fost concediat din motive ce îi pot fi imputate şi că a făcut toate demersurile pentru obţinerea unui loc de muncă, documente care să ateste veniturile, copii ale declaraţiilor fiscale pentru ultimii trei ani, un extras de cazier judiciar şi cazier fiscal la zi, un raport de la Biroul de Credit şi o propunere de plan de rambursare. De asemenea, datornicul are obligaţia să coopereze cu Comisia de insolvenţă şi cu administratorul judiciar şi să le comunice orice informaţii cu privire la situaţia sa financiară, trebuie să se supună supravegherii administratorului judiciar în toate activităţile desfăşurate, are obligaţia de a întocmi rapoarte trimestriale cu derularea planului de redresare, dar mai ales are obligaţia să desfăşoare o activitate legală producătoare de venituri.

  „Traiul rezonabil“, marea necunoscută

  Dacă pe partea obligaţiilor lucrurile sunt destul de clare, drepturile de care ar trebui să se bucure datornicul sunt vag definite. Este invocată, spre exemplu, asigurarea unui „trai rezonabil“, adică achitarea datoriilor să nu-i cauzeze acestuia lipsuri materiale insuportabile. „Cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil sunt cheltuielile aprobate în procedura insolvenţei pentru a asigura un standard rezonabil de trai pentru debitor şi pentru persoanele cărora acesta le prestează întreţinere în mod curent, astfel încât să le fie asigurată respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi demnitatea umană. Criteriile pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil vor fi stabilite, anual, de Comisia de Insolvenţă“, se arată în legea recent adoptată.

  Citeste mai mult pe adevarul.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  6 Responses to Legea falimentului personal | Ce înseamnă „trai rezonabil”

  1. […] Legea falimentului personal | Ce înseamnă „trai rezonabil” […]

  2. […] declarațiile 200, 201, 221 și 230 • Grecia nu-și va plăti ratele către FMI • Legea falimentului personal | Ce înseamnă „trai rezonabil” • Bancpost a realizat 25,2 milioane de lei profit net in Trimestrul I 2015 • […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top