• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • InsolventaDeputații juriști au decis ca termenul de intrarea în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizive să fie 30 septembrie și nu 31 decembrie așa cum hotărâse Guvernul, potrivit news.ro.

  Plenul Camerei Deputaților va supune la vot modificarea legislativă.

  Inițiativa legislativă a fost adoptata de Parlament in luna mai 2015, iar în luna decembrie Guvernul a decis prorogarea cu un an a aplicării legii.

  Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal.

  Avocatul Gheorghe Piperea susține că actuala formă a legii este „dăunătoare consumatorilor”.

  „Legea insolventei e inaplicabila in partea de procedura administrativa. Nu exista si nu vor exista curand comisii de insolventa. Unele texte (uitati-va la art.4, de ex.) au miros de fascism. Multa vreme, probabil 3-4 ani, legea va fi aplicabila doar in procedura lichidarii de active (scriitorul legii a copiat naiv din insolventa profesionistilor; persoanele fizice nu au active si nici contabilitate, ci bunuri, drepturi si obligatii). Iar in procedura lichidarii, casa se lichideaza prima si asta se face in 6 luni. In fine, descarcarea de datorii e doar partiala (50% in primul an, 60% in primii trei ani) sau vine dupa o prea lunga perioada de timp – in proportie de 100% datoriile se sterg in cinci ani de la inchiderea procedurii si asta doar daca exista o hotarare a unui judecator, care poate intarzia si 2-3 ani. Faceti un calcul : in 6 luni de la deschiderea procedurii pierzi deja casa. Procedura, pana se inchide, dureaza 2-3 ani. Stergerea datoriilor intervine dupa minim 5 ani de la inchiderea procedurii. Avem deja 8 ani de calvar al unui homless, plus inca 2-3 ani de proces pentru descarcarea de datorii. Debitorul nu e liberat timp de 10 ani. E sclav si fara casa toata aceasta perioada. Legea DIP opereaza o liberare de datorii in 4-5 luni. Cu toate acestea, scriitorul legii insolventei spune ca legea dip i-a incurcat planurile. Care planuri, acelea de a crea o noua categorie de homlessi si sclavi?”, a scris Piperea pe Facebook.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top