• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Lucian AnghelGuvernul a aprobat marţi Ordonanţa de Urgenţă prin care se modifică mai multe prevederi din Legea pieţei de capital. Una dintre cele mai mai importante modificări este cea referitoare la pragul maxim de deţinere de acţiuni la operatorii de piaţă, fapt care deschide calea spre preluarea controlului asupra Bursei de Valori Bucureşti.

  Modificările privind legislaţia pieţei de capital au fost aprobate, marţi, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, citat de Mediafax, precizând că miniştrii nu au intervenit asupra textului faţă de forma aflată pe site-ul Ministerului Finanţelor.

  Iniţial, proiectul a fost promovat ca proiect de lege, iar ultima formă releva faptul că prevederea referitoare la eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF), de 5% din totalul acţiunilor, a fost retrasă, fiind însă menţinută creşterea pragului de deţinere la operatorii de piaţă, de la 5% la 20% din totalul acţiunilor.

  Proiectul iniţial, prezentat la începutul lunii octombrie, prevedea că pragul maxim obligatoriu pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri va fi eliminat, iar acţionarii societăţilor vor avea libertatea să stabilească, dacă doresc, o limită în acest sens, în timp ce plafonul pentru participaţiile la operatorii de piaţă va creşte de la 5% la 20%.

  Pragul de deţinere de 5% a fost criticat până acum de reprezentanţii pieţei, el împiedicând acumularea unor participaţii mai mari de către investitori puternici. În momentul de faţă, 70% din acţiuni sunt deţinute de investitori instituţionali români, iar din aceştia cea mai mare putere o au băncile locale. De altfel, actuala conducere este rezultatul înţelegerii dintre băncile care deţin acţiuni la Bursă, preşedinte fiind ales fostul economist şef al BCR, Lucian Anghel (foto).

  O ridicare a pragului de deţinere la 20% va determina probabil achiziţii de acţiuni de către bănci de la acţionarii mai mici, cu putere financiară redusă, în aşa fel încât acestea să preia controlul asupra Bursei şi să îşi impună propria viziune.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top