• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Nicolae CintezaNumele celor patru bănci amenințate de faliment în cazul în care creditele în valută ar fi convertite în lei la cursul din data acordării lor este una dintre cele mai vânate informații ale momentului. Declarația șefului Direcției de Supraveghere din BNR a lăsat în urmă întrebări în presă și, cel mai rău, teamă în rândul deponenților.

  În lipsa unui răspuns oficial la această întrebare, paginadebanci.ro a încercat să pună cap la cap informațiile și să realizeze o listă potențială. Nu am luat în considerare băncile mici, deoarece acestea au dat puține credite în perioada de boom economic, iar multe dintre ele sunt orientate către firme și profesii liberale. Mai mult, colapsul unei bănci mici ar putea fi manageriat cu ușurință de BNR și de Fondul de Garantare a Depozitelor.

  Cea mai importantă condiție pentru ca o bancă să fie afectată de conversia creditelor acordate în valută este ca ponderea acestora în totalul creditelor să fie una semnificativă. De asemenea, ponderea creditelor în totalul activelor trebuie să fie una relativ ridicată, existând și bănci orientate mai mult spre alte tipuri de plasamente decât creditele.

  Băncile grecești, printre cele mai expuse

  Din acest punct de vedere iese în evidență Banca Românească, orientată aproape exclusiv pe credite în valută, acestea având o pondere de 83% în totalul creditelor acordate, potrivit rezultatelor financiare pe2013 ale băncii. Cele mai multe sunt credite în euro, însă există în continuare și credite în valute exotice precum francul elvețian, cu o pondere de aproape un sfert. Ponderea mare a creditelor în totalul activelor bilanțiere face ca împrumuturile acordate în valută să depășească jumătate din active, cea mai mare dintre toate băncile analizate. În aceste condiții, o scădere a valorii creditelor în valută ar genera o gaură greu de acoperit. Mai ales dacă ținem cont de problemele pe care le are banca-mamă în Grecia.

  O altă bancă expusă puternic la creditele în valută este Piraeus Bank. Peste 75% din creditele acordate de aceasta sunt în valută, iar francii elvețieni au o pondere de circa o treime. Trebuie precizat că ultimele rezultate financiare publicate de bancă sunt cele pe 2012. Procentul creditelor în valută în totalul activelor era de circa 43%, la un activ total de 7,8 miliarde de lei, apropiat de cele 7,2 miliarde ale Băncii Românești. Originea băncii-mamă, Grecia, nu este nici în acest caz un factor pozitiv.

  Tot o expunere de 75% la creditele în valută are și Credit Europe Bank, însă în acest caz creditele în franci elvețieni sunt mult mai mici, sub 10% din totalul creditelor existente în sold. Per total, din activele de 5,2 miliarde de lei, puțin peste 43% erau reprezentate de creditele în valută la 31 decembrie 2013. Acționarul majoritar al Grupului Finansbank, din care face parte Credit Europe Bank România, este National Bank of Greece, același ca și în cazul Băncii Românești.

  Cele mai prudente, două bănci cu capital românesc

  Celelalte bănci cu credite în valută mai mari de 40% din activele totale identificate sunt OTP Bank și Garanti Bank. În primul caz, ponderea creditelor în valută era de 60% din totalul creditelor acordate la finalul anului trecut, iar creditele în franci elvețieni aveau o pondere de doar 13%. Procentul de 42% din totalul activelor reprezentat de creditele în valută este explicat de ponderea mare a creditelor în activele bilanțiere, de peste 70%. În cazul Garanti, creditele în valută reprezentau 68% din totalul creditelor acordate și 40,3% din totalul activelor, creditele în franci elvețieni nefiind prezente în bilanț. Faptul că banca turcească a început ofensiva pe piața românească mai recent decât celelalte poate fi un element pozitiv în perspectiva denominării creditelor.

  Ponderi mari ale creditelor în valută mai au și la Unicredit Țiriac (69%), Bancpost (66%), BCR (63%) și BRD (61%), însă în aceste cazuri ponderea creditelor în totalul activelor este mai mică decât la celelalte de mai sus. În mod paradoxal, cele mai puțin expuse la creditele în valută sunt băncile cu capital românesc: CEC, 6% din active și Banca Transilvania, cu 17%. Volksbank și Alpha Bank, două bănci care au fost în fruntea plutonului în perioada de expansiune a creditelor în valută, nu au făcut publice rezultate financiare concludente. În cazul Alpha Bank datele pentru 2013 sunt sumare, iar în cazul Volksbank cele mai noi informații, la fel de sumare, sunt din 2012.

  Expunerea la creditele în valută nu este singurul factor care ar putea face diferența între cele patru bănci pomenite de Nicolae Cinteză și restul sistemului, însă este un factor esențial. În afară de el, mai pot face diferența relația dintre bănci și clienți, procentul de credite neperformante, procentul de credite acordate persoanelor fizice, perioada acordării acestora, ș.a.m.d.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  8 Responses to ”Lista lui Cinteză”: Care sunt băncile pe care conversia creditelor le-ar afecta grav

  1. matt crorkz spune:

   hfUEui My brother suggested I may like this website. He was once entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thank you!

  2. 571462 339564Previously you need to have highly effective internet business strategies get you started of acquiring into topics suitable for their web-based organization. educational 679416

  3. I honestly failed to think it because of this. Personally i think that there’s a part of this. Willing to be capable of play a part. Wish you luck.

  4. likewise, I know that John Ross connected with ALPHABET reviews there is a new „Harry Reid” who have murdered a group of kids recently.
   Louis Vuitton Outlet http://www.southbrunswickymca.org

  5. You gave tremendous positive points there. I was able to specific search terms on the subject and found most peoples will believe your blog. Basically, banks made $35, sometimes more, in fees, if you went over even two dollars above you needed.

  6. cheap jordans spune:

   There was a time when i would utilize Dropbox great I prefer to apply Tonido. Instead of syncing files along with generating redundant illegal copies to each of your system/device, I just work with theTonido software package in the iPhone/iPad, as well as take hold of any kind of document I want anytime from everywhere, as long as my always-on media centre system keeps on-line. I can even flow any cut DVD AND BLU-RAY using VLC in the iPhone. We can actually make it possible for other individuals to achieve access by just starting the web browser and also entering a new code on my „page”.
   cheap jordans http://www.survocom.com/jordans.php

  7. Make an impression on, it is just a terrific item of blog post which has been seem using incredibly long lengthy. Actually do of course pay a visit to great online store.

  8. Fantastic, this may be a fine little jot down which i’ve find while in rather long really. Implement simultaneously surf to the web.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top