• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Lupul de pe Wall StreetGoana după senzaţional a născut o poveste demnă de filmele cu proşti în Statele Unite, unde un adolescent de doar 17 ani i-a pus în umbră, cel puţin pentru câteva zile, pe cei mai mari manageri de fonduri de investiţii din lume.

  Mohammed Islam, elev la un liceu din New York, a ajuns peste noapte vedetă pe tot mapamondul, după ce New York Magazine a descoperit şi publicat faptul că tânărul a câştigat nu mai puţin de 72 de milioane de dolari pe pieţele financiare. Ziarul a trimis o corespondentă la faţa locului, iar aceasta a relatat întregii lumi povestea tânărului geniu al finanţelor, al cărui singur neajuns era că, neavând 18 ani, nu putea beneficia pe deplin de rezultatele muncii sale.

  Împreună cu încă doi prieteni, „Mo” plănuia să pornească un fond de investiţii la jumătatea lui 2015, atunci când va împlini 18 ani, iar pentru asta erau deja în discuţii cu mai mulţi investitori, după cum i-au povestit corespondentei New York Magazine. Unul dintre aceştia ar fi vrut să investească nu mai puţin de 150 de milioane de dolari.

  „Vrem să facem un miliard de dolari până anul viitor”, declara unul din prietenii lui Mohammed Islam, asemănându-l pe acesta cu Jordan Belfort, fostul broker supranumit „Lupul de pe Wall Street”.

  „La fel ca şi Belfort, Mo a început cu acţiuni de valoare mică. Un văr i-a arătat cum să tranzacţioneze. I-a plăcut sentimentul dat de asumarea riscului (felul în care mâna îi tremura în timp ce făcea
  Mohammed Islam tranzacţiile), dar a jurat că nu mai face asta după ce a pierdut banii pe care îi făcuse din meditaţii. „Nu aveam tupeul necesar pentru asta”, spune el. Avea nouă ani”. Aceasta este descrierea pe care i-a făcut-o corespondenta New York Magazine tânărului Lup de pe Wall Street.

  Meditaţii? Tranzacţii cu acţiuni la nouă ani, când orice copil se gândeşte la jucării şi dulciuri? Pare o poveste incredibilă, însă publicul este dependent de incredibil, iar în loc să îşi pună semne de întrebare, ziarista s-a gândit probabil la ce succes va avea după descoperirea unui asemenea geniu precoce.

  Lupul s-a transformat însă rapid într-un căţel inofensiv, pe măsură ce presiunea din partea mass-media a crescut, iar unii ziarişti au început să îi pună şi întrebări incomode. La doar o zi după publicarea articolului, după ce fusese invitat şi la o televiziune pentru a-şi spune povestea, tânărul a recunoscut că totul era o minciună şi că nu a făcut în realitate niciun ban pe pieţele financiare.

  În mod paradoxal, articolul care i-ar fi putut aduce succesul, făcându-l o ţintă pentru banii naivilor din toată lumea, i-a doborât definitiv mitul creat cu atâta grijă. Povestea cu milioanele câştigate la bursă nu a fost una spusă în glumă unei ziariste naive, ci era construită în timp.

  Colegii de facultate şi chiar unii profesori erau convinşi că „Mo” chiar câştigase asemenea sume de bani, iar în decembrie 2013 fusese inclus de o altă publicaţie, Business Insider, într-un top al celor mai buni 20 de traderi sub 20 de ani, alături de alţi adolescenţi, unii dintre ei chiar în vârstă de 14 ani.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to „Lupul de pe Wall Street” s-a dovedit a fi „căţelul de pe Wall Street”

  1. didi spune:

   trecand peste amatorismul articolului, de unde a pornit informatia cu banii castigati la bursa? un ziarist serios se informeaza temeinic inainte sa scrie o stire. daca l-a intrebat pe „mo” si ala i-a spus ca a facut 72 de milioane de dolari, e clar ca nici jurnalistul ala nu e cu toate mintile pe acasa…

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top