• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • lei

  Noua strategie de economisire, preferată de clienţii băncilor, are în vedere folosirea conturilor de economii în defavoarea clasicelor depozite..

  Avantajul este că titularul unui astfel de cont poate avea acces la sumele de bani oricând, fără să piardă din dobânda acumulată. Totuşi, câştigurile la final de an nu sunt spectaculoase. Băncile au coborât dobânzile sub 3 la sută, iar unele se apropie chiar de zero la sută.

  Românii ţin în conturile curente şi de economii 31 de miliarde de lei, cu peste 20 la sută mai mult faţă de finalul anului 2013. Depozitele cu scadenţa sub un an, în schimb, au devenit tot mai puţin atractive şi au scăzut la 56 de miliarde de lei, potrivit datelor de la Banca Naţională.

  Firmele, persoanele fizice încă se simt mai confortabil având economii, în loc să le cheltuie sau să le investească”, a spus Radu Crăciun, economist-şef al unei bănci comerciale. Contul de economii a devenit mai avantajos, pentru că are acum dobânzi asemănătoare celor pentru depozite. Însă clientul îşi poate retrage banii oricând, fără să piardă dobânda acumulată. În cazul depozitului, scoaterea banilor înainte de termen înseamnă pierderea câştigului din dobândă.

  La un depozit de 1.000 de lei, la care adăugăm 100 de lei lunar vreme de 11 luni, câştigul final este de 8 lei. Aceeaşi sumă iniţială, depusă într-un cont de economii şi suplimentată lunar tot cu câte 100 de lei, va aduce un câştig de 46 de lei. În cazul contului de economii, însă, tentaţia de a cheltui este mai mare.

  Băncile au fost tot mai puţin interesate să atragă bani de la populaţie, aşa că acum oferă dobânzi reduse atât la depozite, cât şi la conturile de economii. Acestea pornesc de la 0,4 la sută şi ajung la un maximum de 3,5 la sută, conform Digi 24.

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top