• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • coltucDeciziile recente ale Curții Europene de Justiție au adus optimismul în rândul avocaților care îi reprezintă pe clienții băncilor în procesele cu acestea. Cea mai recentă dintre acestea oferă o interpretare favorabilă clienților băncilor pentru mai multe prevederi ale unei directive din anul 2008 referitoare la creditele pentru consumatori.

  Avocatul Marius Coltuc, unul dintre avocații cu cele mai multe procese în acest domeniu, este de părere că în anul 2015 procesele cu băncile vor fi câștigate mai ușor, motivul fiind acela că sarcina probei va reveni băncilor, și nu clienților.

  ”Sarcina probei revine celui ce face o afirmaţie în faţa instanţei. Răsturnarea sarcinii probei se face doar în aceste dosare împotriva băncilor. Este foarte important pentru ca se vor administra probele bancilor care sunt inutile in raport de contract”, spune Coltuc.

  La baza acestei schimbări de viziune, pe care urmează să vedem dacă o vor îmbrățișa și instanțele din România, stă decizia recentă a CJUE în dosarul C-449/13, în care Curtea a fost sesizată de o instanță din Franța.

  ”Bancile sunt obligate sa ofere clientilor informatii si sa verifice daca acestia pot sa plateasca imprumutul, inainte de semnarea contractului de credit, dupa cum prevede o directiva europeana. Indeplinirea acestor obligatii precontractuale trebuie dovedita de banca, si nu de catre client, pentru ca el nu dispune de mijloacele cu care sa demonstreze acest lucru”, explică avocatul.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top