• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ipMinistrul Finanțelor pare să fi lăsat timiditatea la o parte și se implică tot mai des în campania electorală, prin comunicate de presă publicate pe site-ul instituției pe care o conduce. Cum-necum, în acestea se mai strecoară și câte o greșeală mai mult sau mai puțin intenționată. Astăzi a venit rândul raportului Băncii Mondiale ”Doing Business 2015”, care măsoară ușurința de a face afaceri în aproape 200 de țări din întreaga lume, să fie reinterpretat într-un mod original.

  Mai exact, în comunicatul publicat pe site-ul ministerului Finanțelor este lăudată urcarea României în clasament până pe locul 48, de pe 73 în urmă cu un an. 25 de poziții pe care le-ar fi câștigat România condusă de Guvernul Ponta, în principal ca urmare a eforturilor din domeniul fiscal, după cum ne asigură ministrul.

  ”În primul rând, susținerea mediului de afaceri, prin măsuri care să stimuleze creșterea economică și aici aș puncta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator și scutirea de la plată a impozitului pentru profitul reinvestit. O a doua direcție care m-a preocupat îndeaproape a fost îmbunătățirea relației cu contribuabilul. În acest sens, am redus și comasat 92 de taxe și impozite parafiscale, am luat o serie de măsuri pentru facilitarea și urgentarea declarării și plății obligațiilor fiscale, am un dialog constant și constructiv cu reprezentanții mediului de afaceri”, se laudă Petrescu.

  Ce uită să spună ministrul cu studii în America este că Banca Mondială a modificat în acest an metodologia de calcul a indicatorilor și, prin urmare, comparația cu locurile de anul trecut este nerelevantă. Mai mult, instituția a prezentat și clasamentul pe anul trecut obținut prin folosirea aceleiași metodologii din acest an, iar România ar fi ocupat în acea situație locul 50. Așadar, de la 25 de locuri la doar două.

  Ca și cum nu ar fi fost de ajuns prima exagerare, au fost culese tocmai cifrele cu evouții pozitive și prezentate ca un exemplu de succes, chiar dacă unele dintre ele nu ar fi fost aceleași cu metodologia de calcul din acest an.

  Astfel, la deschiderea unei afaceri România a ajuns de pe locul 60 pe 38, la plata taxelor de pe 134 pe 52, la soluționarea procedurilor de insolvență de pe 99 pe 53, iar la accesul la credit de pe 13 pe 7. Toate aceste creșteri nu țin însă cont de schimbarea modului de punctare.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top