• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Alexis TsiprasAgenția de evaluare financiară Moody’s consideră că demisia premierului grec Alexis Tsipras ar putea crește riscul ca Grecia să nu poată respecta ultimul său acord de asistență financiară de urgență convenit cu creditorii internaționali, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

  „Decizia premierului Alexis Tsipras de a demisiona și a cere organizarea de alegeri anticipate pe data de 20 septembrie ar putea crește îngrijorările legate de implementarea programului și, potențial, ar putea pune în pericol noi eliberări de fonduri”, a apreciat agenția de evaluare într-un comunicat publicat la scurt timp după anunțarea demisiei premierului elen.

  Parlamentul grec a aprobat, vinerea trecută, după o dezbatere care a durat o noapte întreagă, acordul tehnic cu creditorii internaționali privind un al treilea plan de ajutor pentru țară. Textul de 400 de pagini a fost adoptat cu 222 de voturi pentru, 62 împotrivă și 11 abțineri. Însă circa 30 de deputați ai stângii radicale Syriza au votat împotriva acordului și 11 s-au abținut, sporind numărul de dezertări din tabăra premierului Tsipras, care nu mai are majoritate.

  Confruntat cu un iminent colaps al sistemului financiar al Greciei care ar fi pus în pericol viitorul țării în zona euro, Tsipras a fost nevoit să accepte cererile creditorilor internaționali pentru noi măsuri de austeritate și reforme economice — exact politicile împotriva cărora a promis că va lupta atunci când a fost ales în ianuarie.

  Miniștrii de finanțe din zona euro au aprobat miercuri seară deblocarea unei prime tranșe de ajutor pentru Grecia. Această primă tranșă de 23 miliarde de euro este împărțită în 10 miliarde care vor fi plasate într-un cont destinat recapitalizării băncilor grecești și 13 miliarde de euro care îi vor permite Atenei s-și achite datoriile către BCE și FMI.

  Rămân trei miliarde de euro din această primă tranșă care vor fi acordate în septembrie-octombrie în funcție de reformele puse în aplicare, a precizat vinerea trecută șeful MES, germanul Klaus Regling, după o întâlnire a miniștrilor de finanțe din zona euro la Bruxelles.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Moody’s: Demisia lui Tsipras crește riscul de nerespectare a prevederilor din noul plan de salvare

  1. saba spune:

   Fara legatura cu Grecia, despre ajutorul european. Ajuti o tara pentru recapitalizarea bancilor, dar ajutorul ca orice ajutor va fi platit inapoi. De cine de banci sau de popor? Sa mai adaug ca daca cineva are nevoie de un suport financiar de la o banca, nu-l primeste gratis. Si atunci ce ajutor european este asta?

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top