• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ioana-petrescu-ministrul-finantelorNici nu a plecat bine din Guvern fostul ministru al Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, și proiectele cu care intenționa să ne ”binecuvânteze” în 2015 au început să fie trase pe linie moartă. Primul dintre acestea, unul dintre cele mai controversate din întregul mandat al Ioanei Petrescu, a fost deja refuzat în ședința de Guvern de astăzi.

  Concret, este vorba de proiectul de Ordonanță de Urgență care obliga, între altele, băncile să trimită către ANAF lunar toate operațiunile efectuate pe conturile românilor.

  Prevederea privind raportarea operațiunilor efectuate în conturile bancare a fost scoasă din Ordonanța de Urgență, iar Guvernul a aprobat doar celelalte articole ale acesteia, referitoare la obligația firmelor de a folosi case de marcat cu jurnal electronic, conectate le serverele ANAF, pentru a combate evaziunea fiscală.

  Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Muncii, Rovana Plumb, la finalul ședinței de Guvern.

  Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost introdus de Ministerul Finanțelor Publice la începutul acestei luni, iar inițial prevedea ca băncile să fie obligate să trimită la ANAF, în fiecare lună, situația cu toate conturile cetățenilor români, încasările și plățile efectuate prin intermediul acestor conturi.

  Obiectivul declarat al acestei măsuri demne de un stat polițienesc în toată regula era combaterea evaziunii fiscale, prin identificarea veniturilor nedeclarate de contribuabili, și ușurarea executărilor silite ale Fiscului. Totuși, așa cum am apreciat și la vremea respectivă, proiectul putea deveni o bombă cu ceas, orice scurgere de informații referitoare la acele conturi bancare putând duce la furturi masive de bani și chiar la crize de încredere în sistemul bancar.

  În mod ciudat, sistemul bancar, obișnuit să protesteze de câte ori au fost aduse în discuție drepturile clienților, nu a suflat o vorbă despre costurile mari pe care le-ar suporta sau despre riscurile pentru sectorul bancar și, mai ales, pentru clienții acestuia.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top