• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Mugur IsarescuMugur Isărescu pare să se fi atașat emoțional de moneda națională după un mandat atât de lung la conducerea Băncii Naționale. Guvernatorul BNR vorbește din nou despre leu ca despre o ființă vie, care ”stă tolănit” sau ”dă din coadă”. Totuși, după atâta conviețuire, animalul sălbatic din anii 90 a devenit un animal de companie calm și binevoitor.

  În ciuda aparențelor de economie de piață, Isărescu este categoric când vine vorba de evoluția leului în piața valutară: e liber să zburde, dar numai până la gardul de sârmă ghimpată plasat strategic de BNR.

  „Categoric, leul este o monedă vie şi reacţionează la … a avut perioade de odihnă prelungite, dar reacţionează. Mai pot să apară şi dezechilibre. Cum s-a întâmplat în decembrie. Ministerul Finanţelor face plăţi masive, apar mulţi lei pe piaţă. Nu stăm să ne uităm, reacţionăm. Suntem în continuare pregătiţi, ca şi anul trecut, să acţionăm rapid pe piaţă, dacă apar dezechilibre”, a declarat Isărescu, citat de Mediafax.

  El a precizat că nu există fundamente pentru mişcări ample ale cursului de schimb, întrucât deficitul de cont curent al balanţei de plăţi este mic şi acoperit de investiţiile străine directe, astfel că intervenţiile în situaşii de dezechilibre sunt explicabile, deşi banca centrală nu are un obiectiv de curs şi nu este deranjată de mişcări de până la 5%.

  „Pentru anul trecut noi nu vedem niciun fel de depreciere. Dacă leul a scăzut de la 4,52 (lei/euro n.r.) la 4,38, apoi a stat tolănit din martie în octombrie între 4,40 şi 4,44 şi apoi s-a dus spre 4,48, credeţi că s-a depreciat? Nu, el şi-a mai mâncat din apreciere. În 2014 leul nu s-a depreciat şi nu cred că va ieşi din zona de echilibru nici în acest an”, a continuat Isărescu.

  El a arătat că banca centrală intervine pe piaţă atunci când apar dezechilibre, inclusiv emoţionale.

  „Curs de echilibru înseamnă cam unde a fost anul trecut”, a mai spus Isărescu, precizând că există un interval de variaţie care nu necesită intervenţii.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top