• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Ponta CeausescuStatul român pare să fi dezvoltat o adevărată obsesie pentru locuințele românilor. După ce Partidul Comunist a preluat monopolul în ceea ce privește construcția de apartamente, cumpărate între timp de cetățeni, Guvernele recente au început să se insinueze din nou în casele românilor, de data asta ca garanți pentru creditele luate de la bănci.

  După ce în ultimii șase ani statul a dat garanții de 11 miliarde de lei prin programul Prima Casă, dintre care peste 7,5 miliarde pentru locuințe mai vechi de 2008, în acest an Guvernul Ponta a hotărât în ședința de astăzi să bată recordul, cu un plafon de garanții de nu mai puțin de 2,5 miliarde de lei, peste cifra de 2,33 de miliarde de anul trecut, atunci când au avut loc și câteva realocări pe finalul anului.

  Dacă luăm în calcul cele 130.000 de apartamente cumpărate până acum prin program, din care în jur de 90.000 în blocuri vechi, rezultă că Guvernul este deja garant pentru echivalentul a mai mult de 1.000 de blocuri vechi. Adunând și garanțiile care vor fi acordate în acest an, se adună suficiente locuințe cât să umple câteva cartiere din București, dacă nu chiar un sector întreg.

  Intervenția statului în piața imobiliară și în cea bancară a bucurat băncile și agenții imobiliari, însă a plasat asupra economiei o amenințare care, în cazul unei noi prăbușiri a pieței imobiliare, similară cu cea începută în anul 2008, ar putea duce la dezechilibre majore pentru bugetul de stat și, într-un caz extrem, chiar la intrarea în incapacitate de plată.

  Atitudinea servilă a guvernanților, de ieri și de azi, față de sistemul bancar, concretizată în preluarea riscurilor pe care în mod normal băncile ar fi trebuit să și le asume, nu este un lucru nou. Unul dintre exponenți este chiar actualul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, client BCR, acesta realocând rapid anul trecut o sumă de bani către garanțiile din programul Prima Casă, fix la o zi după ce banca anunțase că a epuizat plafonul și ar mai avea nevoie de garanții de la stat.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top