• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Gabriel ZbarceaAvocatul Gabriel Zbârcea, fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi actualmente managing partner la firma de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, una dintre cele mai mari din piaţă, a declarat că se aşteaptă ca procesele care au ca obiect conversia creditelor la cursul din data acordării să aibă un avânt semnificativ în perioada următoare.

  Numărul acestor procese a crescut considerabil, în ultimul timp. Iniţial, clienţii băncilor solicitau instanţei să constate nulitatea unor clauze referitoare la modificarea dobânzii pe parcursul contractului de credit sau nulitatea unor clauze ce prevedeau anumite tipuri de comisioane (comision de administrare, comision de acordare, comision de risc). Ulterior, aceştia au formulat acţiuni individuale sau colective, solicitând nulitatea clauzelor ce prevedeau rambursarea creditului în moneda în care a fost contractat creditul şi, deci, convertirea creditului din valută în lei şi rambursarea ratelor la cursul din data obţinerii creditelor (îngheţarea cursului de schimb). Estimăm o creştere a numărului de solicitări de asistenţă juridică şi reprezentare în asemenea speţe, mai ales că aceste clauze sunt contestate nu doar de clienţii băncilor care au credite în derulare, ci şi de cei aflaţi în executare silită, prin intermediul contestaţiei la executare”, a declarat acesta într-un interviu pentru bursa.ro.

  Zbârcea se aşteaptă la o efervescenţă la fel de mare şi în ceea ce priveşte tranzacţiile cu pachete de credite neperformante din sectorul bancar. „Aş remarca faptul că, în cazul sectorului bancar, a fost o perioadă destul de lungă de la declanşarea crizei economice şi până la momentul când au început în mod real astfel de operaţiuni de restructurare, ceea ce a şi determinat o efervescenţă a tranzacţiilor în acest sector. Probabil că astfel de proceduri vor mai continua, în acelaşi ritm susţinut, până când sectorul bancar se va reaşeza şi consolida”, este de părere avocatul.

  Ultimele luni au adus noutăţi în ambele domenii. În ceea ce priveşte procesele legate de denominare, a fost emisă prima decizie a unei instanţe de judecată favorabilă clientului unei bănci („precedentul Galaţi”). În privinţa creditelor neperformante, 2014 a fost primul an în care au fost vândute pachete mari de credite garantate cu ipotecă, din portofoliile Volksbank şi BCR.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top