• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • 894DR0EC0BUN0025O bancă germană cu capital de stat, Landeskreditbank Baden-Württemberg (L-Bank), a dat în judecată Banca Centrală Europeană (BCE) solicitând scoaterea de sub supravegerea directă a acesteia. Este primul proces intentat BCE de la introducerea noului regulament privind monitorizarea băncilor.

  L-Bank și-a motivată acțiunea arătând că i-au crescut costurile și procesul birocratic a fost îngreunat în urma preluării de către BCE a rolului de supraveghetor, potrivit unui comunicat al băncii germane, citat de Wall Street Journal, preluat de gandul.info. Banca a mai argumentat că supravegherea BCE îi limitează capacitatea de a finanţa firmele şi populaţia locală şi a cerut să fie transferată din nou sub controlul unei autorităţi din Germania.

  Procesul deschis de L-Bank reprezintă prima acţiune radicală a unei bănci din Europa împotriva supravegherii BCE şi evidenţiază opoziţia crescândă cu care banca centrală europeană se confruntă din partea unor politicieni şi bancheri din cea mai mare economie a zonei euro.

  BCE a preluat, în noiembrie anul trecut, de la băncile centrale şi de la autorităţile de reglementare în sectorul financiar-bancar, supravegherea directă a celor mai mari 123 de bănci din zona euro, mutare care a stârnit îngrijorare în rândul bancherilor şi politicienilor privind, printre altele, o serie de costuri suplimentare generate de noua măsură.

  Printre criteriile analizate de BCE la preluarea supravegherii directe asupra unei instituţii bancare se numără mărimea activelor, care trebuie să depăşească 30 de miliarde de euro, precum şi contribuţia băncii la PIB-ul ţării în care operează, o contribuţie de peste 20% din PIB asigurând în mod automat supravegherea directă a BCE.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top