• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Sergiu-OprescuDobânzile bancare se află la minime istorice dar ar trebui să nu se accelereze prea tare creditarea pentru că unele împrumuturi acordate în aceste condiții pot deveni neperformante atunci când dobânzile vor crește, susține președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu.

  „Suntem într-un mediu de dobânzi scăzute la nivel mondial și trebuie să luăm în calcul riscul asociat cu majorarea acestor dobânzi. S-ar putea să creștem creditul, dar într-un moment în care dobânzile sunt jos (…) Este un avertisment, între ghilimele, la nivelul industriei pe care ar trebui să îl luăm în calcul. Este un moment de minim istoric. Nu te duci la momentul de minim istoric și accelerezi foarte puternic pentru că, de fapt, ești ușor pro-ciclic în momentul de genul acesta. Deci o abordare contraciclică înseamnă, de fapt, ceea ce noi invităm, ca reflecție”, a explicat Sergiu Oprescu.

  Președintele ARB spune că existența acestui risc nu trebuie tradusă în interdicția de a acorda sau contracta un credit, însă atât clientul, cât și banca trebuie să fie conștienți de acest risc. Astfel, Oprescu susține că, în momentul în care un client solicită un credit, reprezentantul băncii ar trebui să abordeze clientul astfel: „Dacă o să îți crească dobânzile până la momentul la care, spre exemplu, valoare ratei în salariul tău o să crească la 40% (presupunând că nivelul anterior era inferior), tu vei fi confortabil cu această rată în viitor?, a spus Oprescu conform Agerpres.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top