• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Șeful PNL Ludovic Orban cere ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, să intervină în scandalul generat de Declarația 600 care trebuie completată de persoane cu activități independente sau cu venituri din alte surse.

  Liberalul îi cere lui Mișa să să ceară şefului ANAF să anuleze ordinul cu privire la Declaraţia 600 sau să-l demită pe acesta.

  „Chiar dacă ANAF estimează un impact pentru 210.000 de contribuabili, în realitate datele statistice ale aceeaşi instituţii arată că sunt peste 600.000 de persoane cu activităţi independente sau venituri din alte surse. Prin impunerea Declaraţiei 600, persoanele care au realizat venituri în 2017, altele decât din salariu, respectiv din activităţi independente, drepturi de autor, chirii, dividende, etc. mai mari de 22.800 lei sunt obligate să declare aceste venituri la ANAF şi să plătească contribuţii sociale şi/sau de sănătate. Astfel, cei cu venituri din drepturi de autor, cărora le-au fost reţinute la sursă contribuţiile sociale şi de sănătate în 2017, vor trebuie să plătească 7.980 de lei, în avans, pentru 2018. Iar persoanele cu venituri din dividende vor trebui să plătească o taxă nouă, respectiv contribuţia de sănătate de 10%, calculată la nivelul unui salariu minim brut/lună, adică 2.280 lei în avans pentru 2018. Acestea sunt noi biruri puse în spinarea celor cărora deja le-au fost reţinute din salariu contribuţiile la sistemul de sănătate şi de pensie”, a explicat Orban.

  El a adăugat că prin această declaraţie cei vizaţi sunt chemaţi să-şi exprime acordul prin propria semnătură că vor plăti aceste noi taxe la nişte venituri „ipotetice şi incerte”.

  „Este o strategie pentru acoperirea unui abuz întrucât obligă oamenii să plătească în avans taxe pe venituri care nu au fost încă realizate în 2018. În plus, contribuabilii nu se află în posesia tuturor informaţiilor privind venitul realizat în 2017, deoarece termenul pentru primirea adeverinţelor anuale este 28 februarie (în cazul drepturilor de autor), iar veniturile din dividende nu pot fi estimate până la 31 ianuarie”, a completat Orban.

  Liberalii propun mai multe măsuri: eliminarea contribuţiei de sănătate pentru veniturile realizate din dividende sau din alte surse pentru persoanele care obţin venituri din salarii; plata contribuţiilor sociale şi de sănătate suplimentare faţă de cele reţinute salariaţilor trebuie să fie opţionale; modificarea termenului de depunere a Declaraţiei 600 pentru 25 martie 2018, concomitent cu primul termen de plată; reţinerea la sursă a contribuţiilor sociale şi de sănătate în cazul veniturilor din drepturile de autor; Declaraţia 600 să nu se raporteze la 2017 şi să se facă apel la conformarea voluntară pentru 2018 pentru colectarea primei tranşe de impunere a veniturilor estimate, iar tranşele 2, 3 şi 4 să se bazeze pe date certe şi confirmate; declaraţiile celor care nu s-au conformat sau nu au realizat venitul estimat să fie regularizate la 25 martie 2019, integral, prin decizie definitivă; implementarea declaraţiilor rectificative şi a regularizării ulterioare şi asigurarea unui timp suficient de informare şi tranzitoriu prin dispoziţii clare şi coerente din partea administraţiei fiscale.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top