• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Franc elvetianCreșterea bruscă a francului elvețian a luat prin surprindere pe toată lumea, a provocat falimente în mediul financiar occidental, iar în România au provocat o furtună în care sunt implicate băncile, clienții lor, BNR și partidele politice. Premisele acestei creșteri existau însă de mai multă vreme, iar Pagina de Bănci a avertizat încă din luna octombrie că francul ar putea provoca un dezastru.

  La vremea respectivă, atrăgeam atenția asupra măsurilor excepționale luate de mai multe firme de brokeraj active pe piețele valutare internaționale, cum ar fi creșterea marjei necesare pentru a deschide poziții pe perechile valutare care implicau francul elvețian. Prin urmare, nu aveam doar noi sentimentul că se va întâmpla ceva, ci și alții mai conectați la sistemul financiar global.

  Aceste măsuri veneau într-un context nefavorabil pentru Banca Națională a Elveției (SNB), al cărei prag minim de 1,20 de franci pentru un euro fusese pus din nou sub presiune, după doi ani de liniște.

  Deflația din zona euro și dobânda apropiată de zero practicată de Banca Centrală Europeană, combinată cu perspectiva creșterii dobânzilor în Statele Unite, erau câteva dintre motivele concrete pentru care moneda unică europeană se deprecia (și avea perspective negative în continuare) în raport cu majoritatea celorlalte valute, punând presiune și asupra francului.

  Nu în ultimul rând, atrăgeam atenția asupra unuia dintre argumentele folosite, zilele trecute, și de președintele SNB Thomas Jordan, acela că francul poate rămâne relativ stabil față de celelalte monede decât euro, în condițiile unei deprecieri a monedei europene, reducând efectele negative asupra exportatorilor elvețieni.

  Din păcate, sistemul bancar a trecut pe lângă argumente de acest fel, șeful unei bănci importante susținând, în aceeași perioadă, că euro va ajunge la 1,3-1,4 franci și îndemnând clienții să păstreze creditele în această monedă.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Pagina de Bănci A AVERTIZAT de anul trecut asupra francul elvețian. Ce ziceau bancherii atunci

  1. Csilla spune:

   Multumim pentru informatii !!! La multi ani si sanatate !!!. Asteptam articole interesante incontinuare .

  2. eueu spune:

   Daca vi se pare ca un om de rand trebuie sa cunoasca si sa inteleaga jocurile unei firme de brokeraj active pe piețele valutare internaționale, pentru a-si lua masuri pentru creditul in franci, va inselati amarnic!
   Porniti de la o premisa total gresita! Omul care abia are ce mai pune pe masa, dupa ce plateste rata in franci, sigur numai de urmarit ziarele financiare si site-urile de specialitate nu are gand! Si cred ca nici ceilalti, marea lor majoritate, cu credite sau fara!

   • Marius Pandele spune:

    Nu era vorba de om, ci de banci. Ele ar fi trebuit sa fie in alerta si sa ia masuri, pentru ca au angajati care ar trebui sa fie specializati in piete financiare.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top