• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Voinea GherghinaAlegerile puternic politizate din această vară pentru Consiliul de Administrație al Băncii Naționale își vor produce de luni efectele, cei trei noi membri CA începându-și mandatele, cu câteva obiective extrem de importante de îndeplinit.

  Cine sunt cei trei și cu ce background vin la Banca Națională?

  Primul membru nou al CA este Gheorghe Gherghina, supranumit ”părintele bugetului” pentru că a pus pe hârtie, din pozițiile de director general și secretar de stat în Ministerul de Finanțe, aproape toate bugetele României după Revoluție. În vârstă de 59 de ani, Gherghina a fost educat în spiritul economiei centralizate, înainte de 1989 participând, între altele, la planificarea salarială la nivelul economiei. Gândirea specifică statului comunist și-a pus amprenta și asupra bugetului național, României lipsindu-i timp de peste 20 de ani o planificare bugetară multianuală și o corelare a cheltuielilor bugetare cu emisiunile de titluri de stat pe termen lung.

  Cel de-al doilea este Liviu Voinea, până de curând ministru al Bugetului. În mod paradoxal, deși are studii în Europa de Vest, printre ele un MBA în Suedia, Voinea s-a manifestat de-a lungul timpului ca un socialist apropiat de extrem, cu multe luări de poziție și inițiative legislative la care nici Ion Iliescu nu s-ar fi gândit. În afacerile private, cel supranumit de mai mulți economiști și ziariști hâtri ”Tom Bugețel” nu a urmat la fel de îndeaproape calea lui Marx și Engels. Liviu Voinea are o firmă de consultanță, a fost partener într-o alta și a participat la un număr impresionant de proiecte finanțate din publici europeni sau românești, precum și din bani ai mai multor ONG-uri locale și internaționale. Dacă mai punem la socoteală și mandatul în CA al Eximbank, unde a fost plantat de primul său protector politic, Mircea Geoană, concluzia e una clară: socialistul Voinea are o situație financiară demnă mai mult de un capitalist decât de un proletar oarecare.

  Al treilea nou membru CA este Daniel Dăianu, fost vicepreședinte ASF și fost ministru al Finanțelor. Dăianu are o experiență destul de bogată în zona bugetară și are și o imagine bună în spațiul public. Totuși, în urmă cu doi ani imaginea sa de profesionist în ale finanțelor a suferit o lovitură grea când s-a aflat că a fost păcălit de fostul broker Cristian Sima, căruia i-a încredințat o sumă mare de bani pentru a o investi în numele său pe piețele bursiere. Într-un final Dăianu a rămas și fără bani, dar și fără o parte a credibilității, fiind inexplicabil cum un finanțist cu experiență a putut avea încredere în niște promisiuni de câștig rapid și sigur.

  Cei trei noi membri, care îi înlocuiesc pe vicepreședintele Cristian Popa și pe membrii Nicolae Dănilă și Napoleon Pop, vor avea ca obiectiv principal aderarea României la Zona Euro în anul 2019, intrarea în Uniunea Bancară înainte de aceasta și, nu în ultimul rând, reluarea creditării economiei de către bănci.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  9 Responses to ”Părintele Bugetului” și ”Tom Bugețel”, tinerele speranțe ale BNR

  1. Bennie Esses spune:

   I’ve learn some just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you set to make one of these magnificent informative website.

  2. I like whatever you posted. I actually accept that which you wrote.

  3. post (Blog 4 of 6) Bay of Bengal Expedition – OUR TRASHY TRAWLS Where’s it from and where’s it goin… appeared first on 5 Gyres Understanding Plastic Pollution Through Exploration, Education,

  4. Josue Toback spune:

   WnNCzN You made some decent points there. I seemed on the internet for the issue and located most people will go together with with your website.

  5. A fascinating discussion is worth comment. I think that you ought to publish more about this subject, it might not be a taboo subject but usually folks don’t talk about such subjects. To the next! Kind regards!!

  6. Thanks a lot, this information ended up being i’m all over this for me personally. Items save this website intended for future upadtes. Many thanks again.
   Discount Louis Vuitton sale http://www.southbrunswickymca.org

  7. cheap jordans spune:

   Very good that publish, it had been very helpful. downloaded 40D not long ago as well as found exactly how gradual everything had been. subsequently just now possessed cyberhawk tell me with regards to a system signing me as well as googled kservice as well as kontiki… Have uninstalled the nearly ineffective 4oD that will decided not to offer you me everything i want to to view unless i became spending money for it after which acquired the actual oral cavity to help continuously run and also suck in this ram! boo for you to 4od
   cheap jordans http://www.survocom.com/jordans.php

  8. Astounding, listed here is a exceptional portion of jot down which i’ve obtain using big long term. Carry out likewise pay a visit very own web.

  9. thanks a lot, this is a bizarre area to the designers to cover that will setting up. i got possessing a few issues with any Dreamhost machine u had not been confident why ends up they will disable exhibiting undetectable files automatically, although different servers i hook up to using Filezilla appear to demonstrate disguised . data files by default. your current post helped me figure it away, so i enjoy it.
   cheap beats by dre http://greensburgracquetclub.com/cheap-beats-by-dre.php

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top