• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Alina Gorghiu Elena UdreaMaximele succesive atinse de francul elvețian în fața leului au provocat reacții din partea mediului politic, reprezentanți ai mai multor partide cerând măsuri de urgență pentru rezolvarea situației. Propunerile gravitează în jurul a două variante: blocarea cursului valutar la un nivel istoric, cu o variație de cel mult 10-20% față de cursul din data acordării creditului, respectiv insolvența persoanelor fizice.

  Reprezentanții Partidului Național Liberal susțin că singura soluție posibilă este legea insolvenței persoanelor fizice.

  ”PNL a susţinut această lege de multă vreme, dar, din păcate, o majoritate parlamentară s-a opus. Legea insolvenţei persoanei fizice oferă clientului, care nu mai poate achita ratele, o soluţie de reeşalonare a ratelor şi poziţia corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obţine. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acţionează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat. PNL cere convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru a adopta această lege atât de necesară în contextul actual”, a declarat co-președintele PNL Alina Gorghiu, prin intermediul unui comunicat de presă preluat de Mediafax.

  Gorghiu nu este de acord cu cele două abordări existente până acum, una de a lăsa debitorii să se ”bucure” de rezultatele lipsei lor de inspirație, cealaltă de a impune un curs valutar fix, mai mic decât cel al pieței.

  ”Unii spun să-i lăsăm pe debitori să se descurce cum pot cu băncile, cealaltă direcţie este ca statul să acopere pierderile debitorilor. Datoria noastră ca oameni politici este să nu privim nicio situaţie socială cu cinism, şi nici să folosim statul, ca pe o puşculiţă cu resurse nelimitate, mai ales când nu acestea sunt soluţiile constructive. Nu sunt de acord, sub nicio formă, că debitorii erau obligaţi să aibă doctorat în economie înainte de a lua credite în franci şi să plasăm responsabilitatea acestei crize asupra lor. Un instrument cu o maturitate de 20-30 de ani exprimat într-o monedă exotică este complex”, spune co-președintele PNL.

  Președintele Partidului Mișcarea Populară, Elena Udrea, a solicitat astăzi într-o conferință de presă ca președintele Klaus Iohannis să se implice în problema creditelor în franci elvețieni și să cheme partidele la consultări pentru a decide un pact referitor la acestea.

  Propunerea PMP este ”de a oferi posibilitatea clienţilor să-şi convertească creditele luate în valută în lei la cursul momentului în care au făcut creditarea în care au luat credite +/- 20%”, referindu-se atât la creditele în franci elvețieni cât și la cele în alte valute. Pentru aceasta, Udrea consideră că soluția optimă ar fi emiterea unei ordonanțe de urgență, în caz contrar urmând să fie propus un amendament la legea privind conversia propusă de Ana Birchall, aflată deja în discuția Parlamentului.

  Vineri, ministrul Finanțelor Darius Vâlcov a propus, după o discuție la Banca Națională, folosirea controversatei ”electorate” pentru a acoperi problema creditelor în franci. În acest caz, statul ar urma să reducă temporar impozitul pe venit al debitorilor cu câteva sute de lei pe lună. Legea există deja, însă nu a fost de interes până acum nici pentru bănci, nici pentru clienții acestora, și probabil nici în viitor nu va fi văzută de aceștia ca o soluție la problema aprecierii francului elvețian.

  La rândul său, Monica Macovei a avut o ieșire publică pe această temă, însă nu pentru a propune o soluție, ci pentru a critica posibilitatea ca băncile să aibă de suferit de pe urma unei eventuale legi de conversie a creditelor la cursul istoric.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  6 Responses to Partidele, ÎNCĂIERATE de criza CHF: PNL vrea faliment personal, PMP denominare, PSD electorată

  1. […] Partidele, ÎNCĂIERATE de criza CHF: PNL vrea faliment personal, PMP denominare, PSD electorată […]

  2. […] Partidele, ÎNCĂIERATE de criza CHF: PNL vrea faliment personal, PMP denominare, PSD electorată […]

  3. […] Partidele, ÎNCĂIERATE de criza CHF: PNL vrea faliment personal, PMP denominare, PSD electorată […]

  4. MITING spune:

   Ne vedem la mitingul organizat duminică, 25 ianuarie 2015, în Piața Constituției, între orele 12.00 – 16.00.

  5. Udrea the best ! spune:

   Prima reactie si cea mai buna legata de problema francilor elvetieni a fost a PMP prin presedinta sa Elena Udrea…varianta acesteia este cea mai avantajoasa pentru cei ce au luat credite in moneda elvetiana : plus sau minus 20% prin convertirea creditelelor luate în valută, în lei la cursul momentului în care au făcut creditarea…alte variante care au aparut din parti diferite ( PSD, PNL, BNR ) nu sunt prea avantajoase celor care azi sunt in situatia de a cere insolventa privata…sper sa se judece cu cap aceasta varianta si sa se adopte printr-o hotarare de urgenta a guvernului…

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top