• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • PIPEREAPosibilitatea ca mai multe bănci europene să pice testele de stres poate avea repercursiuni şi asupra sistemului din România, având în vedere că unele din aceste sunt prezente şi în România.

  Avocatul Gheorghe Piperea avertizează că există posibilitatea unui scenariu negativ în care băncile europene vor apela la depozitele deponenţilor printr-o operaţiune de bail-in.

  Cică un număr de 11-18 bănci europene nu vor trece testul de stres impus de BCE. Unele dintre ele sunt prezente şi în România.
  Urmează, probabil, încercarea de salvare prin bail-in (utilizarea banilor din depozite pentru capitalul de lucru al băncilor, prin conversia acestor depozite în acţiuni emise de bancă).
  Se va întâmpla un bail-in şi în România.
  Un indiciu că oamenii ştiu/simt ce se întâmplă este faptul că depozitele populaţiei în bănci au crescut anul acesta doar cu 3% (faţă de 15% în 2009).

  Avocatul continuă analiza efectelor testelor de stres.

  Asta ne spune BNR, care adaugă că, în condiţiile în care aceste depozite sunt pe termen scurt (o luna – un an), refinanţarea creditelor pe termen lung se va putea face doar de la băncile – mamă. Care bănci – mamă, totuşi? Cele care sigur nu vor trece testele de stres, pentru că nu mai au capitaluri proprii suficiente?

  Totuşi,  refinanţarea băncilor are multe metode, inclusiv împrumuturi cu dobândă foarte mică de la BNR sau chiar de la BCE, astfel că dacă se iau măsurile necesare, sistemul bancar poate evita acest gen de scenarii.

   

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top