• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Avocatul Gheorghe Piperea a publicat pe Facebook documente interne ale Raiffeisen Bank, din perioada 2006-2007, atunci când instituția financiară voia să obțină aprobarea băncii mamă pentru a începe vânzarea de credite în franci elvețieni.

  „Raiffeisen Bank se lauda ca isi va acoperi riscurile prin introducerea in contractul de credit a unei clauze care ii va permite bancii sa modifice dobanda dupa bunul plac. Ceea ce s-a si intamplat. La un an distanta, dobanzile din contractele de credit au fost majorate cu cel putin 1%.

  Raiffeisen Bank Romania urma sa propuna clientilor, in cazul unei aprecieri cu 15% a cursului de schimb, conversia creditelor din franci elvetieni in euro sau lei. Nu a facut-o niciodata, chiar daca diferenta de curs a fost si de 160%.

  Departamentul de Management al Riscului de Piata, avea obligatia (conform normelor interne) de a monitoriza saptamanal cresterile de curs de cel putin 15%. Nu s-a efectuat monitorizarea, nu s-a luat nicio masura.

  Angajatii erau instruiti sa justifice clientilor majorarea dobanzii cu cel putin 1% pe an, chiar daca era, de fapt, pur si simplu discretionara. Si cand te gandesti ca, cica, un credit in chf e mai ieftin si de aceea e justificat ca riscul devalorizarii sa fie pus exclusiv in sarcina creditorului..

  Raiffeisen dorea sa acorde cat mai multe credite, in cuantum cat mai mare. Si a facut-o.

  A acordat credite cu dobanzi situate, la origine, sub nivelul pietei, dar cu termene lungi, ca sa isi permita tot defavorizatul sa ia credit, si a strecurat in contract clauza de majorare discretionara a dobanzii dupa primul an de gratie, ceea ce a determinat o majorare treptata a gradului de indatorare. “Expertii” Raiffeisen au calculat ca o apreciere a cursului cu 15%, ar fi ridicat gradul de indatorare cu aproximativ 7%. Ce calcule or putea iesi daca s-ar lua in calcul deprecierea de 160%?”, a scris Piperea.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top